Medlemskap

Røykerom for heroin i Storgata åpnes til påske

12. februar 2020

Vårt Oslo 11. februar 2020: Røykerom for heroin i Storgata åpnes til påske av André Kjernsli.

Etter en lang og snirklete prosess skal rusavhengige i Oslo snart få røyke heroin i et eget spesialrom ved Prindsen mottakssenter i Storgata.

I januar 2019 kom den såkalte brukerroms-loven som skal være med å legge til rette for ordningen med eget rom for røyking av heroin.

Brukerroms-loven åpner også for inntak av andre stoffer enn heroin og andre inntaksmåter enn injeksjon. Tanken er at brukerrommet skal bidra til økt verdighet for mennesker med langvarig narkotikaavhengighet. Det skal skje ved å tilby hygieniske rammer for injisering av narkotika og motivere for mer skånsomme inntaksmåter en sprøytebruk.

Et overordnet mål med brukerrommet er blant annet å redusere antallet overdoser og overdosedødsfall. I 2019 ble det på Prindsen registrert 306 overdoser der ambulansetjenesten ble kontaktet.

— Sprøyterommet ble i sin tid sette på som et radikalt forslag blant de som ville opprettholde straff, sier Arild Knutsen.

— Burde vært åpnet for lenge siden

Knutsen er leder av FHN (Foreningen for Human Narkotikapolitikk), og er de siste årene blitt en tydelig og markant forkjemper mot straff og for behandling og verdighet i samfunnets møte med rusavhengige.

— For 10 år siden løp politiet etter rusmisbrukerne for å ta dopet deres. Nå deler de ut overdosemotgiften nalokson til de samme personene, sier Arild Knutsen til VårtOslo.

Lederen av FHN synes det er bra at røykerommet ved Prindsen nå endelig nærmer seg åpning. Men Knutsen synes samtidig at det er merkelig at dette har tatt så lang tid.

Les artikkelen her.

Tilbake til nyheter
crossmenu