Medlemskap

FHN2013

Bergens Tidende 28. desember 2013:
En paradoksal ruspolitikk av Arild Knutsen, FHN.

DEBATT: Vi har aksept for sprøyterom i Norge og vi har aksept for lavterskel utdeling av avhengighetsmedisin, da er det merkelig at helseministeren går i svart bare av ordet heroin.

nrk.no 21. desember 2013: 
Søker om nytt smil av Maia Østerud og Rikke Houd.
Men uten tenner å smile med, har det vært vanskelig å få det livet hun ønsker. Hun skammer seg og er redd folk ser ned på henne. – Dette er en utfordring vi kjenner godt i Norge, sier leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen. – Etter at en person har sluttet med narkotika stopper ofte behandlingen.

Nyemeninger.no 17. desember 2013: 
Økt behandling er ingen motsetning til suksess av Arild Knutsen, FHN.
Helseminister Bent Høie vil ikke endre norsk narkotikapolitikk til tross for resultatene i Portugal. I Norge døde 246 av overdose i fjor mot Portugals 13 samme år. Bent Høie ønsker likevel kun mer av det samme, for å få ned overdosene.

Interessant:
NRK Dagsrevyen 14. desember 2013:
Mener portugsisk narkotikapolitikk redder liv av Åse Marit Befring.

I Portugal døde 13 mennesker av overdose i fjor. I Norge var tallet 246. Portugiserne mener de har reddet hundrevis av liv etter at de avkriminaliserte narkotika.

 

Rus og psykisk helse nr.3 2013:
Dagens narkotikapolitikk - suksess eller gått ut på dato? av Stig Erlend Midtgård.
Visjonen om et narkotikafritt samfunn lever ikke i beste velgående. «Kampen mot narkotika er over. Narkotikaen vant,» hevdet Nils Christie og Kettil Bruun allerede på 1980-tallet. Psykisk helse og rus har invitert Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Anders Hellman, psykologspesialist og seniorrådgiver ved Rogaland A-senter, samt Kjetil Østbø og Margareth Ledaal fra Rogaland politidistrikt inn i debatten om narkotikapolitikk

Interessant:
Aftenposten meninger 11. desember 2013:
Slipp Mary Jane fri! av Rang Abdullah (17) 

Lovforbudet mot produksjon, omsetning og oppbevaring av cannabis er basert på fordommer, og virker ikke etter hensikten. Erfaringer fra en rekke land og delstater viser at lovregulering har liten eller ingen effekt på bruk av narkotiske stoffer. Samtidig medfører et lovforbud store kostnader for myndighetene og enkeltmennesker.

Interessant:
Aftenposten 11. desember 2013: 
Uruguay legaliserer marihuana av NTB
Etter at Senatet stemte 16 mot 13 for lovendringen, blir det lov å dyrke, selge og røyke marihuana i Uruguay. Fra før var det lovlig å bruke marihuana, men ikke å handle med det. Formålet med den nye loven er å frata kriminelle nettverk muligheten for å profittere på handelen med narkotika.

Interessant:
The New York Times 
Drug war no more by Ioan Grillo
After covering drug trafficking and violence in Latin America since 2001, I look through endless photos and videos and ask myself what would be its single most iconic image  —  one that people could look at in a hundred years and understand.

Interessant:
NRK, Hordaland:

Interessant:
Bergens Tidende 03. desember 2013:
Det handler ikke om å gi opp folk, men å slutte å jage dem av Gerd Tjeldflåt.

Professor Ambros Uchtenhagen tror ikke stengingen av Nygårdsparken blir vellykket uten sprøyterom og å gi heroin.

Interessant:
Aftenposten debatt 26. november 2013:
Frigi hasjen av Jan Arild Snoen
Høyresiden står for en liberal alkoholpolitikk. De bør ta konsekvensen av forskning og legalisere cannabis.

Interessant:
Politiken.dk 24. november 2013:
Antallet af årlige narkodødsfald er det laveste i 19 år af Jakob Sheikh.
»Nu sidder de i stofindtagelsesrummene, hvor der er opsyn. Det er sådan set bare sørgeligt, at der ikke er flere stofindtagelsesrum«, siger Henrik Rindom.

Dagbladet 22. november 2013:
Å gjøre kriminelle ut av folk som ikke gjør noe galt av Lisa Lind Nilsen, medlem i FHN.
Hva er så forferdelig med cannabis, som gjør at noen kan fortelle meg at jeg ikke får lov til å benytte meg av det, og tar fra meg rettigheter?

Fontene.no 21- november 2013:
Regjeringen: Tja til heroinrøyking av Vibeke Liane. 

Regjeringen vil overdosedødsfallene til livs, og vurderer informasjonskampanje for å få heroinavhengige til å røyke stoffet. Det er i tråd med overdosestrategien som Helsedirektoratet anbefaler, sier Cecilie Brein Karlsen, som er statssekretær i Helsedepartementet, til papirutgaven av Fontene, som er på vei ut til leserne.

Dagsavisen 19. november 2013
ønsker bare et verdig liv av Tom Henry Vestreng.

For sjette året på rad, i anledning Stoffmisbrukerdagen (se faktaboks), gikk i går en gruppe rusmisbrukere, pårørende og brukerrepresentanter i demonstrasjonstog fra Jernbanetorget til Stortinget, dit de var invitert av Arbeiderpartiet for å snakke om sine ønsker og behov. Og om hva politikerne bør gjøre for dem.

NRK, Dagsreyven 18. november 2013: 
Stoffbrukerdagen og filmen: Magnus. en vårdag, på Stortinget 

dittOslo.no 18. november 2013 
Jeg blir tvunget til å være kriminell for å holde meg frisk av Cathrine Brynildsen

Rolf Sverre Andresen har vært narkoman i mer enn ti år. Sammen med kona Janne Helgesen rettet han en enkel bønn til politikerne.
– Du ville ikke nekte en med lungebetennelse å få Penicillin. Jeg blir tvunget til å være kriminell for å holde meg frisk fordi jeg ikke tåler metadon eller Subutex. Det må gå an å inkludere heroin i de midlene som er lovlige for å holde folk friske, sier han fortvilet
.

nrk.no nett-tv 18. november 2013: 

Avisa Hordaland 18. november 2013:
Rusmisbrukarar til Stortinget av NTB
Dei som har problem med andre rusmiddel enn tobakk eller alkohol, vert stadig utsett for undertrykking av styresmaktene, men det er ei utvikling på gang. Problem med stoff er no også å rekne som ein sjukdom, seier Knutsen i ei pressemelding.

Å være heroinavhengig i disse dager av Alexander Ilic. 
 

Frykter botulisme skal spre seg i miljøet
 av Birgit Vardal.
Det er den samme plakaten med den samme urovekkende beskjeden som møter dem enten de vil inn og varme seg hos Kirkens Bymisjons 24SJU i Tollbugata, skal hente blader hos Erlik Oslo eller møter Geir Hjelmerud eller andre fra Foreningen for human narkotikapolitikk mens de deler ut askorbinsyre eller annet smitteforebyggende og skadereduserende utstyr.

Nyemeninger.no 06. november 2013:
Assisterende helsedirektør Øystein Mæland angriper skadefølgeprinsippet av Arild Knutsen, FHN.

Jeg anser det irrasjonelt at enkelte som bruker alternative rusmidler rekreasjonelt kriminaliseres. Og kanskje særlig sårbare, ensomme og syke som lindrer sin tilværelse på samme måte. Men stadig er det for galt å kontrollere om voksne skader barn ved passiv røyking.

Nederlandsk dokumentar om Norge og norsk ungdom:
 
Se hele programmet her.

Det var samling til askorbinsyrepakking i FHNs lokaler i går:

Bergens Tidende 29. oktober 2013:
Pengeinnsamling blant narkomane i parken av Ina Lindin. 

Rusavhengige har samlet inn penger til Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) i Hordaland.

Halden Arbeiderblad 28. oktober 2013:
Hva får vi ved balanse? av Max Simen Brynildsen, FHN.
For å få kontroll over narkotikaproblemene tar jeg med deg dypere inn på det jeg vil beskrive som «Demningsteorien». Vannet renner og...

NRK, Østlandssendingen 25. oktober 2013:
– "Sykepleie på hjul" gjør jobben der kommunen svikter av Henriette Mordt og Knut Erik Solhaug. 

– Det varslede kuttet i støtten til "Sykepleie på hjul" er nok et slag i ansiktet på de med stoffproblemer. Disse sykepleierne er de eneste som tilbyr helsehjelp på gateplan, sier leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen.

Radikalportal.no 13. oktober 2013:
Løfter om intoleranse av Arild Knutsen, FHN.

De blåblå har gått lovet en ny og bedre ruspolitikk, men regjeringserklæringen lover tøffere tider for de som har det tyngst.

Fontene nr. 10. 2013:
Narkotikapolitikk må baseres på kunnskap av Arild Knutsen, leder i FHN.
Den borgerlige opposisjonen har krevd flere behandlingsplasser, mer bruk av langtidsplasser og bedre oppfølging etter behandling. I tillegg har de krevd at R-n i LAR (Legemiddelassistert rehabilitering) styrkes. Altså kreves økt satsing på rehabiliteringsbiten, den sosialfaglige innsatsen. Forhåpentlig ikke på bekostning av den medisinske. 

NRK P2, På livet laus 28. september 2013 av Kristin Moksness. 
Avblås krigen mot narkotika, - det er en krig mot mennesker. Oppfordrer lederen i ”Foreningen for human narkotikapolitikk”, Arild Knutsen. Han går gatelangs og deler ut sprøyter og kokekar, og gode råd, til stoffmisbrukere. Men hva er " en human narkotikapolitikk"?

Interessant:
The Guardian 28. september 2013:
'It is time to end the war on drugs', says top UK police chief By Henry McDonald. 
One of England's most senior police officers has called for class-A drugs to be decriminalised and for the policy of outright prohibition to be radically revised.

Interessant:
Bergens tidende 28. september 2013: 
Ikke straff brukerne av Eva Karin Løvaas og Therese Dahl.

KRONIKK: Kommunens beslutning om å legge ned Ambulant Brukerstyrt Team (ABT) vitner om en maktesløshet, der brukerne og pårørende må bære byrden.

Støttes:
Er LAR nødvendigvis livslang behandling? av Helsedirektoratet.
Et initiativ for å lage et eget tiltak for nedtrapping fra Legemiddelassistert Rehabilitering (LAR) for heroinavhengige reiser viktige spørsmål for helsetjenesten.

Nyemeninger.no 25. september 2013:
Politiaksjoner mot rusmiljøene av Arild Knutsen, leder i FHN.

Byene Oslo og Bergen utmerker seg i Europa med store rusansamlinger, svært vanskeligstilte stoffbrukere, massiv rekruttering og høye antall overdoser. I begge pågår kontinuerlige politiaksjoner mot rusmiljøene og problemene består.

Samfundsmøte om narkotikapolitikk i Trondheim:

Kan rusmisbrukerne hjelpes? Skal narkotika legaliseres slik at brukerne blir avkriminalisert? Vil dette føre til enda flere narkomane og enda flere dødsfall? Er dagens løsning tross alt den beste? Vil det være akseptabelt at staten skal begynne å lange narkotika?

TV2 Nyhetskanalen:

NRK, Hordaland 19. september 
Jaging og kriminalisering av vanskeligstilte av Roy Hilmar Svendsen og Renold Tennysen Christopher. 
Leder i Foreningen for en human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, er forferdet over beslutningen om å få de narkomane vekk fra Nygårdsparken. – Dette er jaging og bruk av politikontroll for å kriminalisere vanskeligstilte, sier Knutsen til NRK. Hør nyhetsinnslag på radio her (Youtube) 

På høyden 18. september 2013:
Advarer mot flere sprøyter og mer forsøpling av Ida W. Bergstrøm.

– Rusmisbrukerne som injiserer heroin vil ikke slutte med dette, selv om parken stenger. De setter sprøytene i skjul, og vil dermed oppsøke bakgårder og andre parker, sier Birger Åsheim.

TV2.no:
Stenger enorm narkopark i Bergen av Vilde KalsaasWorren og Kristoffer Hovde Andersen. 
Leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen er positiv til at byrådet griper fatt i situasjonen, men han tror ikke rusmisbrukerne forsvinner med det første.

 

TV2 Nyhetene 31. august 2013: 

Bergensavisen 24. august 2013:
Vil ha sprøyterom av Aina Fladset. 

På fredag inviterte Foreningen for human narkotikapolitikk i Hordaland til debatt på Litteraturhuset. Beboerne ved Nygårdsparken og representanter for de narkomane gikk hardt ut for å få politikerne til å komme med konkrete forslag til utbedringer rundt rusproblematikken i Nygårdsparken.

Dagbladet Debatt 24. august 2013:
Aksepterende medisinering av Arild Knutsen, FHN.
På kronikkplass skriver Toril Borch Terkelsen i Dagbladet at medisineringen mot psykose har et moralistisk skille. Mellom de som antas rusutløst og..

Aftenposten Osloby 23. august 2013:
Åpenlyst rusmiljø ved barnehagen av Cathrine Solbakken. 
Beboere på Grønland reagerer på at området der treåringene kunne ha lekt, preges av dopsalg, drikking og sprøyter. Arild Knutsen er leder for Foreningen for human narkotikapolitikk. Han mener det som skjer på Grønland er et resultat av mislykket politikk.

Interessant:
TV2.dk 21. august 2013:
Gratis heroin til flere misbrugere av ritzau.
Flere hårdt belastede stofmisbrugere skal hjælpes til et sundere og mere værdigt liv med lægeordineret heroin.

Interessant:
Dagbladet 20. august 2013: 
Moralistisk medisinering av Toril Borch Terkelsen. 

Det moralistiske skillet mellom ulike typer medisinering av psykose må bort.

Ny:
Altaposten 07. august 2013:
Cannabis ble ansett som de mørkhudedes rusmiddel av Arild Knutsen, FHN.

Det er trist å se slike reaksjonære holdninger som Kirsti Bergstø forfekter på vegne av et radikalt parti. Forbudet mot cannabis har røtter i et rasistisk ønske fra USAs myndigheter i sin tid. Like etter at rasisme ble forbudt. Cannabis ble ansett som de mørkhudedes rusmiddel. Særlig meksikanske

Ny:
VG Nett 02. august 2013: 
Rusforsker: Sjelden noen dør av dette stoffet av Audun Beyer-Olsen.

Det blir ikke ofte registert dødsfall knyttet til Oxycontin, men leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk advarer sterkt mot medikamentet og kaller det livsfarlig.

Interessant:
What legalizing pot in Uruguay means for the rest of the world By Ethan Nadelmann.

Late Wednesday night, following months of intensive debate and negotiation, the Uruguayan House of Representatives passed a bill to legalize marijuana.  If approved by the Senate, President José Mujica will certainly sign it, at which point Uruguay will become the first country in the world to replace its marijuana prohibition law with a legal regulatory system.

NRK 22. juli 2013: 

VG.no 15. juli 2013:
Overhodet ikke færre unge som ruser seg i Oslo av Bjørn-Martin Nordby.

Helse- og sosialbyråd Anniken Hauglie mener politiets og kommunens tiltak mot de åpne russcenene i Oslo har redusert antallet ungdommer i miljøet. Men byråden møter motbør fra rusmiljøkjennere.

dittOslo.no 11. juli 2013:
Det flyter over av brukte sprøytespisser i Oslo sentrum av Anita Bakk Henriksen.

Med en stor bag over skulderen, plastikkehansker på hendende og en bøtte til å samle sprøytespisser i forlater Geir Hjelmerud, Rolf Sverre Andresen og leder Arild Knutsen kontorene til Foreningen for Human Narkotikapolitikk.

Nyemeninger.no 08. juli 2013: 
Trist angrep på musikkfestivaler av Arild Knutsen, FHN.
Under høytiden for festivaler går narkotikapolitiet som sedvanlig og plukker på unge fredelige festivaldeltakere for marihuana og annet smått. Det forekommer særlig der unge samles. Politiet får det de anser som nyttige resultater av slike prioriteringer. Den målrettede innsatsen gir...

Interessant:
Bergens Tidende 06. juli 2013:
Snakk med oss av Kristian Soltvedt.

DEBATT: Det er på høy tid at det offentlige, sammen med oss som har levd et liv som narkomane, finner løsninger som begrenser skadene.

FHNs markering av World Drug Day - Support, don't punish 26. juni 2013: 

Osloby.no 26. juni 2013: 
Vil spre rustiltak ut i kommunene av Kjersti Flugstad Eriksen.

Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon mener hjelpetiltakene må ut av sentrum og ut der de narkomane bor. Og har støtte i byrådet. Men leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, mener desentralisering av hjelpetilbudet er en dårlig idé.

TV2 Nyhetene 26. juni 2013:

Rop.no 26. juni 2013:
ROPs ekspertråd i gang med arbeidet av Kjersti Skar Staarvik.

Representanter for en rekke organisasjoner deltar i rådet, som skal være et formelt rådgivende organ for kompetansetjenesten.

 

Nyhetene24.no 25. juni 2013:
10. 000 bortvisninger fra Oslo sentrum av Kjersti Flugstad Eriksen.
27. juni for to år siden gikk politiet til aksjon på Plata like ved Oslo S. Det store rusmiljøet der var et fast innslag i byen. Akkurat den dagen rykket politiet inn med hester og biler. De bortviste alle med tilknytning til miljøet.

Interessant:
Aftenposten 25. juni 2013:
Heroinbehandling av tunge narkomane, lederartikkelen.
I årevis har den ene regjeringen etter den andre avvist å prøve ut heroinassistert behandling. For syke misbrukere er resultatet at de ikke får en behandling som kunne gitt dem et bedre liv.

Aftenposten.no 24. juni 2013:
Norske myndigheter er for redde av Pål Vegard Hagesæther.

Resultatene med heroinutdeling i Danmark er så gode at Norge bør følge etter, mener Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Interessant:
Aftenposten 24. juni 2013:
Henrik (47) får heroin på statens regning av Pål Vegard Hagesæther.
 
I Danmark får 250–300 tunge stoffmisbrukere utdelt heroin. Henrik L. fra Aarhus er en av dem. Forskning viser at ordningen gir dem et bedre liv.

Dagbladet 24. juni 2013: 
Bør forskningen styres av lovverket? av Jon Olsen.

Rusforskeren David Nutt holdt foredrag hos SIRUS i Oslo 22. mai i år, fire år etter at han mistet jobben som rusrådgiver for det britiske parlamentet. Reaksjonen kom etter at forskeren sto bak en empirisk..

Skadereduksjonskonferanse 2013 av Nina Helen Sølling.
Da har jeg fått summet meg og inntrykk har landet litt. 9 - 12 juni deltok jeg på Harm reduction konferanse i Litauen, med representanter for store deler av verden. Brukere, pårørende, helsepersonell, frivillige, statsledere, politikere, organisasjoner osv var alle...

Interessant:
Vice.com:
Meeting hardcore drug users at a four-star hotel in Lithuania by Max Daly.

I’m at the four-star Radisson Hotel in Vilnius, Lithuania's capital, for one of the world’s most cosmopolitan gatherings of former and current drug users. There are heroin injectors from the slums of Nairobi, opium eaters from the streets of Nepal and crack smokers from Kabul, alongside a number of health workers, human rights campaigners and politicians.

Interessant:
Huffington Post
 20. juni 2013:
Beyond Marijuana: Gearing Up For the Battle to Decriminalize All Drugs by Tony Newman. 
The momentum to legalize marijuana has snowballed over the last few years and has quickly moved from the fringes of U.S. politics to the mainstream. In just three years, the number of Americans who support it has jumped from 41 percent to 52 percent. Colorado and..

Brukerintervjuer på Plata om forebygging av overdoser. Av Ole Magnus Kinapel.

Nyttig film om overdoseforebyging med utdeling av motgiften Naloxone: 

Tema: Avhengighet, bilag i Dagbladet Øst
På utsiden av egen flokk av Pia Beate Pedersen, Mediaplanet.

Bergensavisen 10. juni 2013:
Deler ut gratis heroinutstyr i Nygårdsparken av Camilla Fosse.

– Vi gjør dette først og fremst for å få ned overdosetallene. I tillegg er det mange helseeffekter ved å røyke fremfor å injisere, sier Hege Njøten ved Strax-huset. Sammen med Rolf Steinar Haugen fra Foreningen for Human Narkotikapolitikk (FHN) og Rikke Nordal fra Kirkens Bymisjon står hun i Nygårdsparken i disse dager og deler ut gratis røykefolie for heroin.

Interessant:
Human Rights Watch 04. juni 2013:
Americas: Decriminalize personal use of drugs
(Antigua) – National drug control policies that impose criminal penalties for personal drug use undermine basic human rights, Human Rights Watch said today. To deter harmful drug use, governments should rely instead on non-penal...

 
Hovedpuls�ren from Patrick da Silva Sæther on Vimeo.

Politivedtekt trigger til sivil ulydighet av Astrid Renland.
På runden rundt parken for å snakke med aksjonister treffer vi på leder for Forening for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, som skal sove ute i solidaritet med de som blir utsatt for forbudet.- Det er en skam og en uhyggelig utvikling at man med den erfaringen man sitter på fortsatt kriminaliserer konsekvensene av fattigdom.

Interessant:
Har vi noen fremtid?
 av Brukerutvalget i ABT.

Vi er en gruppe brukere av Ambulant Brukerstyrt Team som alle har rusmiddelproblemer og psykiske lidelser. Som brukere hadde vi tidligere mange negative erfaringer i møte med NAV. Vi var de brukerne som ble stemplet som umulige, uforanderlige, som verstinger, de det ikke var håp for. Vi var de som ble utestengt fra NAV. Vi var de som kjempet en kamp for å sikre våre rettigheter fordi vi opplevde at vi ikke ble lyttet til. 

Minervanett.no. mai 2013:
Heroin - med verdighet som våpen av Silje Mack
2013 markerer 15-års jubileum for de offentlige brukerrommene i Nederland. I fjor ble et brukerrom for første lagt ned, men i motsetning til i Norge, hvor hjelpetiltak nesten alltid legges ned grunnet mangel på ressurser, er årsaken her den langvarige nedgangen i antall heroinavhengige. Det var rett og slett ikke et behov for rommet lenger.

Rus & Samfunn mai 2013: 
Dette skjer kun fordi det er snakk om romfolk
 av Henrik Arneberg. 

Knutsen mener det nye ble vedtaket vedtatt på grunn av romfolkets inntreden i Oslo, men er overbevist om at soveforbudet også vil ramme stoffmisbrukere og personer med psykiske lidelser. Han beskriver vedtektene som en skam.

Interessant:
Ungdom for human narkotikapolitikk - gjenoppstart - blogg

dittOslo.no 16. mai 2013:
Slakter forbud mot utesoving av Tone Granholt-Henriksen og Per Møller Pettersen.

– Det er trist og vondt at politikere i 2013 kan gå for et slikt vedtak, sier en opprørt Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Budstikka 09. mai 2013:
Frykt og fordommer av Kaja Mejlbo.
 
– Narkomane er en av svært få grupper som det anses som legitimt å drive kampanjer mot, sier Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Marihuanamarsjen 04. mai 2013: 
 �

Video fra minnemarkering for narkotikadødsfall 01. mai 2013:

Radio Norge om selvmord på glattcella 24. april 2013:

NRK P2Ekko 09. april 2013:
Er LAR så lurt? Programleder: Torkild Jemterud. 

Det er førti år sida Nixon erklærte krig mot narkotika, og nulltoleranse ble den eneste gangbare mynt, også for politikere her i Norge. Nå har det de siste åra skjedd en stille revolusjon i behandlingen av de rusavhengige. På femten år har over 7000 mennesker blitt satt på heroinerstatninger som metadon og subutex. Er dette folk som vi har vi gitt opp?

NRK P2
På livet laus
 av Kristin Moksnes. 07. april 2013 
De hvite posene med askorbinsyre og de små kokekarene til heroin som han stapper i veska, er til andre. Selv sluttet Arild Knutsen med heroin i 1991. I dag går han rundt blant narkomane som en...

Interessant:
Spiegel 
'This Is Working': Portugal, 12 Years after Decriminalizing Drugs by Wiebke Hollersen.
Twelve years ago, Portugal eliminated criminal penalties for drug users. Since then, those caught with small amounts of marijuana, cocaine or heroin go unindicted and possession is a misdemeanor on par with illegal parking. Experts are pleased with the results.

Interessant:
Ekko:
Ulempene ved narkotikaforbudet av Line Pedersen.

Avisa Nordland 18. mars 2013:
Advarer mot dødsdop av Siri Gulliksen.

Avisa Nordland har snakket med flere i byens rusmiljø. De forteller om en livsfarlig trend de håpet aldri ville komme tilbake. – For et par år siden var det en lignende situasjon med masse fentanylplaster på gata. Flere av oss kjøpte dem. Halvparten av oss tok overdose, forteller de.

Hash konferencen i København Rådhus. FHNs Arild Knutsen deltok og holdt innlegg fra salen.

Interessant:
metroxpress.dk 15. mars 2013:
Politilegende vil legalisere hash av Babak Arvanaghi.

Efter en hashkonference på Københavns Rådhus, har Per Larsen ændret sit syn på hash. Han går nu ind for et forsøg med legalisering i København.

Interessant:
Ny Tid 07. mars 2013:
Narkotikapolitikk i høysetet av Silje Mack Løvdal.
Helseminister Jonas Gahr Støres forslag om å gjøre heroinrøyking lovlig, er en etterlengtet reaksjon på at 300 mennesker dør hvert år grunnet heroinoverdose i Norge.

NRK1, Kveldsnytt 07. mars 2013:
Helseministeren vil gi nesespray mot overdoser til narkomane. Av Ida Dahlback.

NRK1 Debatten 07. mars 2013:
Helseministeren vil tillate narkomane å røyke heroin
 
- kritikerne mener at Støre har gitt opp kampen mot narkotika . Direktesendt debattprogram fra Litteraturhuset i Oslo. Programleder er Erik Wold.

Dagsavisen 02. mars 2013: 
Siste stikk av Hege Ulstein.
De siste årene har det vært en betydelig bevegelse i holdningen til og debatten rundt rusfeltet. Ikke minst takket være hedersmannen Arild Knutsen, som med sin insistering på at en human narkotikapolitikk er mulig, har klart å åpne øyne i det politiske miljøet. Moralismen er på vei dit den hører hjemme: Skraphaugen. Men det går sakte.

Dagens Næringsliv 02. mars 2013:
Helseduell og heroin av Arne Grande

Slutten av uken har handlet om røyking av heroin. Ikke et humoristisk
tema. Det er 200 overdosedødsfall – flere enn i trafikken. Hvem vil du sende en spesiell hilsen til i dag? – Til Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk – for hans kloke og utfordrende råd til politikerne.

NRK1 Kveldsnytt 01. mars 2013:

Dagsrevyen 01. mars 2013:
Støre vil tillate heroinrøykerom

Til gatemagasinet =Oslo sier helseministeren at sprøyterom også skal kunne brukes til røykerom. Heroinrøykerom. Se også innslaget til NRK, Østlandssendingen om samme tema.

TV2 01. mars 2013:
Narkomane David: – Det er godt, men det er et helvete av Asbjørn Olsen.

Helseministerens utspill om heroinrøyking har satt fart i narkotikadebatten

NRK1 01. mars 2013:
Dagsnytt 18: 

Dagsavisen 01. mars 2013:
Vil gjøre det lovlig å røyke heroin av Ingeborg Huse Amundsen.

Vil endre loven: Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil avkriminalisere heroinrøyking for å få flere narkomane til å bytte ut sprøyta med røyk. Slik skal han fjerne Norge fra Europa-toppen i overdoser. - Kontroversielt og banebrytende, mener rusmiljøet.

dittOslo.no 01. mars 2013:
- Send regninga til regjeringskvartalet av Anne Marie Huck Quaye.

Værestedet Cafe Trappa innfører brukerbetaling i dag. – Ikke alle har mulighet til å betale, sier Arild Knutsen i FHN.

Internasjonalt:
Kiwis on drugs: A blueprint for the future? by Mark Easton

This week New Zealand publishes its Psychoactive Substances Bill, legislation which some believe will transform the international debate on drugs policy when it comes into force in August. The new law is a response to the problem of "legal highs", but is being seized upon by reformers because it crosses a Rubicon - designing a legislative framework built upon regulation rather than prohibition.

Journalen.no 28. februar 2013:
Morgen med Marthe og Morten av Oscar Sebastian Aarseth. 
På torsdag formiddag fikk "Morgen med Marthe og Morten" besøk av Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk og Fpu-politiker Tristan Dupré. Programledere: Marthe Berg og Morten Moum

NRK3, Trygdekontoret 27. februar 2013:
Det blir gøy på fest når man ruser seg med Thomas Seltzer.

Programleder Thomas Seltzer inviterte professor og rusforsker Willy Pedersen, tidligere heroinmisbruker Nini Stoltenberg, avholdsmannen Christer Falck, feltarbeider fra Foreningen for human narkotikapolitikk Geir Hjelmerud og musikeren Øyvind «Vinni» Sauvik til studio på Marienlyst.

Radio Norge

Interessant:
Ivarjohansen.no 26. februar 2013:
Bystyreforslag: Velferdssenter for rusavhengige av Ivar Johansen.
"Oslo kommune oppretter, i egen regi eller i samarbeid med en ideell organisasjon, et velferdssenter for rusavhengige." Sammen med Gulay Kutal og Kaveh Ataei har jeg sendt fram dette forslaget til behandling i Oslo bystyre.

Budstikka 23. februar 2013:
Tar tid å bli rusfri av Erik Tangen.
Denne uken fikk de beskjed om at Vestre Viken vil kutte antall institusjonsplasser og redusere behandlings- tiden med 25 prosent for å spare penger. «Jan» tror ikke samfunnet vil spare et rødt øre på kuttene – snarere tvert imot.

Interessant:
Stortinget.no 19. februar 2013: 
Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Se meg! En helhetlig rusmiddelpolitikk: alkohol – narkotika – doping.

Dagen 19. februar 2013: 
Synger ut mot narkotika av Ove Eikje.
Sangartist Anne Lise Brekke ber foreldre stå opp mot narkotika,
og frykter fremtidens politikere vil legalisere hasj. – Våre standpunkter deles av stadig flere, sier Arild Knutsen i FHN.

UiO: Senter for utvikling og miljø
Narkotikakrigen i Latin-Amerika - er legalisering veien å gå? 
Narkotikaforbruket har økt kraftig de siste årene. Global Commission on Drug Policy la i 2011 frem en rapport der de slår fast at «the War on Drugs» har feilet. Land som Colombia og Guatemala ønsker nå å diskutere legalisering av narkotika. Er legalisering av narkotika løsningen på et samfunnsproblem – og er legalisering i det hele tatt en reell mulighet? Hva vil skje i forbrukerlandene? Innledere: Arild Knutsen, FHNBenedicte Bull, NorLARNet og Stig Sørheim, Actis.

Bergensavisen 02. februar 2013:
Vil ha politistasjon i parken av Geir Jetmundsen og Steffen Opheim. 

Arild Knutsen, leder for foreningen for en human narkotikapolitikk, er langt ifra like positiv til prosjektet. Han mener at politiets aksjoner krenker de narkomane og øker deres følelse av å stå på siden av resten av samfunnet.

Nyemeninger.no 01. februar 2013:
Forbud mot utendørs overnatting av Arild Knutsen, FHN.
Forslaget er sendt ut til høring med frist 03. februar. Brevet er adressert og underskrevet byrådsleder i Oslo. Med begrunnelse for forslaget. Likevel sier byrådsleder at byrådet ikke står bak forslaget, men at det kommer fra politiet. Slikt egner seg..

Aftenposten Oslo 01. februar 2013:
Uheldig verdigrunnlag av Arild Knutsen, FHN.
Verdigrunnlaget til Norsk Narkotikapolitiforening står opp som en flombelyst fontene fra generalsekretær Lars Holmens protest mot uttalelsen til professor Paul Larsson ved Politihøgskolen. Holmen skriver at..

Dagsavisen 01. februar 2013:
Blir forbudt å sove ute av Nina Johnsrud og Sturla Smari Hanssen.

På oppfordring fra brukerorganisasjonene «Foreningen for human narkotikapolitikk», «Mental Helse Oslo», «Prolar og We Shall Overcome» ble den opprinnelige høringsfristen 3. februar utvidet med to uker, slik at også de skal få tid til uttale seg.

Fri tanke 29. januar 2013:
Å tåle så inderlig vel av Marie Laland Ekeli. 

Hva gjør vi når nøden banker på? Føler du deg forpliktet?

nrk.no 29. januar 2013: 
Økning av trenddop i Norge: Fører til hjerteinfarkt hos tenåringer av Kristine Hirsti og Gunn Evy Auestad. 

En av narkotrendene er nye syntetiske stoffer og tollvesenet har tidligere aldri gjort så mange beslag av disse stoffene.

Fædrelandsvennen 22. januar 2013:
Fordommer parkerer rusomsorgen av Arild Knutsen, FHN.
Man kommer til kort overfor brukere av cannabis, så lenge de behandles som narkotikaforbrytere. De færreste unge som har problemer med cannabis har noe sted å gå for å få bistand. Fordi de...

Fædrelandsvennen 19. januar 2013:
Om toleranse burde vi kunne enes Haarr av Arild Knutsen, FHN.
Til Gisle Monsen Vonens forslag om utdeling av heroin, henviser Dagfinn Haarr til at det på bakgrunn av Stoltenbergutvalgets forslag ble utarbeidet en rapport om konsekvensene.

Bergens Tidende 13. januar 2013:
Toleranse av Arild Knutsen, FHN.
Etter fire overdosedødsfall i dagene opp mot jul, er det politiske Bergen
interessert i å finne årsakssammenhenger. Sosialbyråd Lisbeth Iversen
henviser i BT til samtaler med de som jobber..

Nettavisen 12. januar 2013:
Selv om du ligger i koma på gata, går folk bare forbi av Henrik Arneberg.

Rusavhengige i Oslo ønsker seg et eget overdoseteam. En norsk by, har som eneste i Europa, hørt på brukerne og redusert dødstallene.

NRK, Østlandssendingen 05. januar 2013:
Frykter vanskeligstilte vil dø i storbyene av Marianne Holden og Victoria Wilden.

Lavterskelstilbudet bør gi tilbud om vaksine, men i tillegg er det risikogrupper som heller ikke har så mye kontakt med lavterskeltilbudet og derfor bør dette være oppsøkende.

NRK, Hordaland 05. januar 2013:
Krever vaksinetilbud for romfolk, narkomane og psykisk syke av Kaspar Knudsen 

– Influensasituasjonen er så alvorlig at vi må ha et oppsøkende vaksinetilbud til gatefolket, mener leder Arild Knutsen i Foreningen for Human Narkopolitikk.

crossmenu