Medlemskap

Her kan rusavhengige få korona-behandling

27. mars 2020
– Vi er svært bekymret for hvordan koronaviruset blir for mennesker med rusproblemer, sier Else-Marie Løberg ved Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen. Nå tar de grep. Foto: ANDERS KJØLEN

Bergensavisen 23. mars 2020: Her kan rusavhengige få korona-behandling, av Sindre Wiik.

Personer med rusproblematikk er ekstra sårbare for koronaviruset. Nå åpner Helse Bergen en egen post for denne gruppen.

Flere har uttrykt bekymring for personer med rusproblematikk under koronakrisen. De har oftere kroppslige sykdommer og er sånn sett ekstra utsatt for viruset. 

– Og vi er bekymret for at mennesker med rusproblematikk har andre prioriteringer enn smittevern og håndvask i en tøff hverdag. Det er klart vi er redde for at denne gruppen i større grad vil bli smittet enn andre, sier Else-Marie Løberg, direktør for Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen.

Annette Svae i Foreningen for Human Narkotikapolitikk Vestland er glad for den nye posten.

– Fra vår side håper vi jo at de ikke får bruk for den, men jeg er veldig glad for at de har opprettet den, sier Svae.

Hun er mest opptatt av det forebyggende arbeidet, altså å forhindre at personer med rusproblematikk blir smittet i første omgang. Derfor ønsker de blant annet lavterskelutdeling av substitusjonslegemidler for å forhindre at personer i miljøet møtes i uhygieniske og lite kontrollerte former.

– Hvis dette begynner å spre seg i miljøet, så venter vi at det sprer seg raskere enn andre steder fordi grupperingen ikke har mulighet til å følge opp hygienekravene i like stor grad, og lavterskelsentrene er stengt i tillegg. De vil nødvendigvis fortsette å treffes, for de er avhengige av illegale stoffer, sier Svae.

Les artikkelen i Bergensavisen her.

Tilbake til nyheter
crossmenu