Medlemskap

Frykter politisk spill vanner ut rusreformen: − Veldig stygt

21. mars 2021

VG 21. februar 2021: Frykter politisk spill vanner ut rusreformen: - Veldig stygt, skrevet av Runa Fjellanger.

OSLO SENTRUM (VG) Hvis alle partier skal gjøres til lags, kan Norge ende opp med en svekket rusreform. Det mener Arild Knutsen og Michelle Muren i Foreningen for human narkotikapolitikk.

– Jeg mener de driver politisk spill på vår bekostning. Jeg synes det er veldig stygt, sier Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN).

VG møter ham på foreningens kontor i Torggata i Oslo sentrum, sammen med Michelle Muren. I VGTV-dokumentaren «Vinden snur» har de fortalt om sin kamp for en rusreform.

I februar la regjeringen frem sitt forslag. Nå er det opp til Stortinget om Norge får en ny ruspolitikk, der bruk, kjøp, besittelse og oppbevaring av mindre mengder narkotika blir straffefritt. Det endelige svaret kommet først i starten av juni. 

– Jeg er livredd for at denne reformen ikke går gjennom, sier Muren.

– Jeg tror rusreformen går gjennom, men frykter for fortsatt straff og påtaleunnlatelse overfor unge, og da kan vi bare glemme å få innført god forebygging, sier Knutsen.

Først kom Rusreformutvalgets rapport, der hovedgrepet er at det ikke skal utløse straff å ha mindre mengder med rusmidler på seg. Så kom regjeringens forslag, som støttet prinsippet, men hvor grensene for hvor mye av de ulike rusmidlene en person kan ha på seg uten å bli straffet, ble satt lavere enn i utvalgets forslag.

I tillegg vil regjeringen innføre et gebyr for dem som ikke møter til obligatorisk oppfølging.

De ivrigste tilhengerne av reformen er kritiske til endringene regjeringen har gjort – og frykter at forhandlingene på Stortinget vil føre til en reform som ligger enda lenger unna utvalgets forslag.

Nå kommer Muren og Knutsen med en advarsel mot å vanne ut rusreformen gjennom politisk hestehandel.

– Bryter rettssikkerheten

– Hvis ikke rusreformen går helt gjennom, så står vi stille og må fortsette kampen for det samme i kanskje ti år til. Går dette gjennom har vi mulighet til å fortsette med neste kamp, sier Muren.

Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF kommer til å stemme for rusreformen i Stortinget, selv om KrF er imot. Men for å få flertall må de ha med seg enten Senterpartiet, Fremskrittspartiet eller Arbeiderpartiet.

Sp er imot rusreformen, som de mener er en gavepakke til kriminelle gjenger. De har stilt sitt eget forslag i Stortinget: «Dersom besittelse eller bruk av narkotika har sammenheng med mistenktes avhengighet etter gjentatt bruk av narkotiske stoffer, skal påtalemyndigheten ikke forfølge forholdet strafferettslig».

Les hele artikkelen i VG her.

Tilbake til nyheter
crossmenu