Medlemskap

Unyttig overdosevarsel

22. desember 2023

Nettavisen/Norsk debatt 22. desember 2023: Unyttig overdosevarsel, av Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

18. desember gikk Ålesund kommune og politiet ut med en advarsel om stoffer med særlig høy overdoserisiko. Jeg finner grunn til å stille spørsmål ved vinklingen på, og nytten av, denne advarselen.

For all del, vi bør være obs.

Alarmerende situasjon

Den internasjonale situasjonen er alarmerende, og de siste månedene har Tolletaten i Norge gjort rekordbeslag av nitazenholdige stoffer.

Nitazener kommer i mange varianter, de er sterkere enn fentanyl, og kan være opptil tusen ganger sterkere enn heroin.

Tolletaten har gjort syv beslag av formentlig nitazener så langt i år, og senest i september ble det registrert et dødsfall som følge av inntak av nitazen.

Hittil i år har det skjedd ti dødsfall med nitazener i Norge.

Ålesund kommune skriver i et åpent brev at kommunen og politiet er samlet i sin oppfordring til unge og voksne om at fentanyl eller nitazen kan være tilsatt i andre illegale rusmidler.

Videre står det at lokale opplysninger fra de siste to ukene viser spesielt stor frykt for at disse livsfarlige stoffene er tilsatt i cannabisprodukter som hasj, marihuana og olje (til røyking).

Misvisende og lite konkret

Denne informasjonen er så misvisende og lite konkret at det avdekker at kommunen egentlig ikke vet om det nå er kommet nitazener på markedet.

Det er dessuten en myte at hasj eller marihuana blir tilsatt fentanyl eller nitazener. Dersom det hadde skjedd, ville det syntetiske opioidet blitt ødelagt av varmen når det ble røykt i en pipe eller en joint.

Det som derimot er bekymringsfullt, er cannabis-vapes som bestilles illegalt på internett. Disse kan inneholde andre stoffer, inkludert fentanyl eller nitazener og kan føre til overdose.

Skivebom

Det blir skivebom når Ålesund kommune advarer mot hasj og marihuana i denne sammenheng, og i tillegg fremstiller det som problematisk at vaping som sådan er en voksende trend blant ungdom i Ålesund.

Det at ungdom bruker e-sigaretter (med eller uten nikotin) har svært lite å gjøre med at det kan være risikabelt å bestille cannabis-vapes på internett. Dette kan bidra til å skape unødvendig frykt.

Man bør være varsom med overdosevarsler, hvis de skal ha en effekt.

Informasjonen bør være korrekt, varslene bør inneha konkret informasjon, de bør fremstå troverdig og inneholde råd om hvordan overdoser kan forebygges i forbindelse med inntak av rusmidler.

Også upålitelig i Trøndelag

Det er grunn til å mistenke at Ålesund kommune skriver dette basert på at Steinkjer kommune nylig skrev en tilsvarende advarsel, der det hevdes at «politiet har etterretningsinformasjon på at metonitazen har dukket opp på Steinkjer og resten av Innherred i den helt siste tida».

Heller ikke dette fremstår pålitelig.

I så fall burde politiets etterretning kunnet bidra til informasjon om hvordan partiet ser ut.

Er det røde tabletter, cannabis-vapes, nesespray-beholdere eller et parti med pulver?

Da ville man kunnet vite hva eksakt man skal være ekstra varsom med.

Basert på antagelser

Men, som Ålesund kommune skriver i brevet: «Det har til nå ikke vært mulig å teste noen av stoffene som er i omløp og på den måten få helt sikre faktakunnskaper».

Kommunens varsel er basert på antagelser om at illegale rusmidler som sådan kan være blandet ut med fentanyl eller nitazener.

Dette er så abstrakt og innlysende at varselet mister sin virkning.

Det eneste rådet de gir, er at «foreldre bør ta en samtale med sine ungdommer om bruk av alkohol og andre rusmidler nå før juleferien.»

Det er ingen grunn til å tro at dette vil ha noen større effekt etter denne advarselen enn det hadde tidligere.

Nitazener er tidligere oppdaget i nesespray, importerte cannabis-vapes og fabrikkerte tabletter.

Dette er det viktig å informere om.

Forurenset heroin

I november ble det registrert over 40 overdosetilfeller i løpet av 36 timer i Dublin, Irland.

I den forbindelse ble det avdekket et parti med heroin forurenset med nitazener. Det samme kan skje med amfetamin, mdma og kokain, men det har så langt ikke kommet noen indikasjoner på at det er kommet slike partier til Norge nå.

De viktigste rådene vi kan gi på nåværende tidspunkt er:

  • Forsøk å unngå å bruke alene

Dersom flere skal bruke rusmiddelet, bør man innta det etter tur, heller enn samtidig. Sånn at noen er i stand til å redde andre.

  • Prøv en liten flik først

Ta gjerne en liten prøve av dosen for å sjekke styrken, før du inntar den mengden du først hadde tenkt.

  • Husk nalokson

Nalokson er en motgift som reverserer virkningen av opioider raskt. Ta kontakt med kommunen om hvor du kan få det utdelt gratis.

  • Ring 113

Ring heller en gang for mye enn en gang for lite. Bli hos personen til ambulansen kommer. Myndighetene bør gå ut med et klart signal om at det er trygt å ringe etter ambulanse. Ingen skal måtte kvie seg for å ringe etter nødhjelp. Vurder å utføre førstehjelp. Nitazener kan føre til særlig plutselige og livstruende overdoser.

Overdose-app

I første kvartal i 2024 kommer en videreføring av Nasjonal overdosestrategi på høring. Av forslagene som utredes er bedre varslingssystemer, blant annet med en overdoseapp der brukerne involveres. Basert på en erkjennelse av at dagens varslingssystemer ikke er gode nok.

For at dette skal lykkes, må kommuner og politiet slutte seg til skadereduksjonslinjen ved å legge vekt på individets velvære.

Denne tilnærmingen oppmuntrer til et skifte fra pågripelser og konfiskering av brukerdoser til å støtte personer som bruker rusmidler.

Les artikkelen i Nettavisen her.

Tilbake til nyheter
crossmenu