Medlemskap

Stoffbrukerdagen 2019 - Rusreformen kommer!

20. november 2019

Klikk her for å se film fra Stoffbrukerdagen 2019.

Fredag 15. november ble Stoffbrukerdagen arrangert på Stortinget, med overskriften: Rusreformen kommer!

SVs stortingsrepresentant Petter Eide ledet møtet.

Foreningen for human narkotikapolitikk har arrangert Stoffbrukerdagen årlig siden 2008. Hensikten er å øke oppmerksomheten på narkotikapolitiske spørsmål, samt å gi stoffbrukere og brukerorganisasjoner mulighet til å slippe til med sine synspunkter overfor landets folkevalgte beslutningstakere.

Det går mot en rusreform, men mandatet har sine begrensninger. Vil det gå mot avkriminalisering, nedkriminalisering eller innføres en annen form for tvang? Opprettholdes den systematiserte moraliseringen i helsevesenet?

Innlegg og sitater på arrangementet:

Når rusreformen kommer skal politiet slutte å jakte på rusmisbrukere. De skal slutte å jakte på ungdom med et par gram hasj i lomma og de skal slutte å ha permanent biler og patruljer i Brugata.

- Petter Eide, stortingsrepresentant (SV)

Det var SV som fikk flertall på Stortinget, for overføring fra justis- til helse. Det la grunnlag for at dette kunne komme inn i regjeringserklæringen. Men det er usikkert om politiet vil slutte med det dem driver med, på bakgrunn av hvilke som har gått ut og støttet rusreformen.

- Arild Knutsen, Foreningen for human narkotikapolitikk

Se video av innleggene til Petter Eide og Arild Knutsen her.

Mandatet til Rusreformutvalget varsler en betydelig videreføring av kriminaliseringen, når regjeringen ikke vil legalisere og regulere bruk og besittelse av rusmidler.

- Hedda Giertsen, kriminolog.

Se video av innlegget til Hedda Giertsen her.

Politiet har gjennom narkotikalovgivningen fått et universalverktøy som brukes i alle situasjoner. Et vi ikke greier å legge fra oss, dersom dere ikke tar det ut av hendene våre. Verktøyet er en hammer. Den er virkningsfull, men skader mer enn den hjelper de som trenger oss mest.

Bård Dyrdal, politioverbetjent, LEAP

Se video av innlegget til Bård Dyrdal her:

Problemet er ikke bare det at politiet løper rundt etter gatenarkomane. Det er vel og bra med en rusreform, men den største fortvilelsen vi møter blant brukerne, dreier seg om deres opplevelser med helsevesenet. - Nicolay B. Johansen, Skyggeutvalget

Se video av innlegget til Nicolay B. Johansen her:

Video: matamarius Ludvigsen.

Tilbake til nyheter
crossmenu