Medlemskap

Seminar hos FN om kriminalisering og rusreform

17. april 2021

Foreningen for human narkotikapolitikk arrangerte et side-event hos FNs narkotikakommisjon 15. april om det internasjonale perspektivet på konsekvensene av kriminalisering og behovet for en rusreform.

Ambassadør til Østerrike og fast representant for Norge ved FN i Wien, Kjersti Ertresvaag Andersen ledet seminaret og innledet kort om regjeringens proposisjon.

I panelet satt:

• Lee Edson P. Yarcia, fra organisasjonen NoBox, Filippinene.

• Theshia Naidoo, Drug Policy Alliance (USA)

• Adrià Cots Fernández, International Drug Policy Consortium (IDPC)

• Arild Knutsen, Foreningen for human narkotikapolitikk

Medarrangører var Release, Streetlaw Philipines og Helse- og omsorgsdepartementet (Norge)

Under eventet fikk vi høre om hvordan de internasjonale konvensjonene har blitt brukt til å rettferdiggjøre kriminalisering og de alvorlige konsekvensene dette har medført.

Det rammer de svakest stilte hardest. Fattige, hardtarbeidende, kvinner og minoritetsgrupper.

I noen deler av verden blir fremdeles dødsstraff brukt ved Narkotikaovertredelser.
På Filippinene har myndighetene begått flere tusen utenomrettslige henrettelser siden 2016.

Dessuten er fengselskapasiteten sprengt med over 500 prosent, der 90 prosent av de innsatte sitter for narkotikaovertredelser.

USA utgjør 5 prosent av verdens befolkning, men 25 prosent av alle i verden som sitter i fengsel. Mennesker med minoritetsbakgrunn er overrepresentert der.

Verden over blir kvinner undertrykt og fengslet ved narkotikaovertredelser og Covid19 har ført til at familie har blitt fratatt muligheten til å møte sine nærmeste.

Her kan du høre disse skildringene, men kanskje først og fremst ta del av inspirasjonen som kommer av hvordan ambassadør Kjersti Ertresvaag Andersen og leder i Foreningen for human narkotikapolitikk presenterer innstillingen til Norges rusreform.

Ved å opprettholde straffeansvaret for rusmiddelbrukere kan vi legitimere den samme politikken i andre deler av verden. Ved å innføre en rusreform, kan vi inspirere andre land til å innføre en narkotikapolitikk basert på kunnskap og menneskerettigheter.

Dette er blant politikkområdene i verden som mest av alt trenger kunnskap om hva det er som virker og at enkeltmennesket blir satt i sentrum, med menneskerettighetene som kjerneverdi.

Seminaret ligger ute på YouTube her.

Arild Knutsens innlegg er her.

Tilbake til nyheter
crossmenu