Medlemskap

Oslo sier nei til utendørs værested for rusavhengige: Slik er erfaringene fra Bergen

18. august 2021

Dagsavisen 27. juli 2021: Oslo sier nei til utendørs værested for rusavhengige: Slik er erfaringene fra Bergen, skrevet av Øyvind Aukrust.

Bergen har så langt hatt god erfaring med å etablere et eget sted der rusavhengige kan samles, ifølge byrådet. I Oslo sier politikerne nei til et lignende værested.

Byrådet i Oslo sa nylig nei til å etablere et utendørs værested for rusavhengige, som Dagsavisen omtalte sist uke.

De mente at et slikt sted først og fremst ville fungere som en arena for bruk, kjøp og salg av ulovlige rusmidler. Dessuten mener de det ville gitt et dårlig tilbud til rusavhengige, og de frykter problemer for andre som bor eller oppholder seg i området rundt.

Velferdsetaten I Oslo har utredet forslaget om værested, som nylig var ute på høring. Brukerorganisasjonene som uttalte seg var positive, mens flere bydeler og andre organisasjoner gikk imot.

Bergen har imidlertid etablert et liknende tilbud som det Oslo kommune nå sier nei til. Dagsavisen har nå snakket med flere i Bergen om hva slags erfaringer de har gjort seg siden etableringen.

Da værestedet ble tatt i bruk, var det imidlertid ikke alle som var fornøyde. Klassekampen skrev at noen brukere blant annet var frustrert over hvordan uteområdet var utformet. Ifølge kommunen er noen av forholdene rettet.

Arild Knutsen, leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, er imidlertid positiv.

– Bergen går nå foran. Jeg syns det er et fantastisk sted som senker konfliktnivået med omgivelsene og gir opplevelse av respekt og rettssikkerhet, sa han i en artikkel hos Arkiteknytt.

Knutsen erkjente at stedet har forbedringspotensial, men mente man også må ta hensyn til en politisk ledelse som ikke vil gjøre plassen for stor og attraktiv.

Les hele saken i Dagsavisen her.

Tilbake til nyheter
crossmenu