Medlemskap

Mener narkotikatørke vil koste liv

18. mars 2020
Artikkel i Klassekampen 18. mars 2020.

Klassekampen: Rusfeltet og Venstre mener narkotikatørke vil koste liv: Vil dele ut stoff, av Jo Skårderud.

I FARE: Koronakrisa kan føre til dødsfall og eksplosiv smitte i rusmiljøer, mener rusorganisasjoner. Nå krever de og Venstre at staten deler ut medikamenter til rusbrukere.

– Uten strakstiltak vil vi få en eksplosjon av dødsfall og koronasmitte i rusmiljøene, sier Arild Knutsen.

Han er leder i Foreningen human narkotikapolitikk (FHN) og følger situasjonen i landets rusmiljøer tett.

Alle deler av samfunnet har fått kjenne koronakrisa på kroppen, men få grupper er rammet like hardt som rusbrukerne.

De siste dagene har matserveringer blitt stengt ned, og overnattingstilbud har mange steder blitt drastisk redusert. Heller enn mat og tak over hodet får brukere utlevert soveposer og matpakker.

I enkelte deler av landet, som Stavanger og Sandnes, rapporter organisasjoner om at utdeling av reine sprøyter og brukerutstyr har stanset opp. Som Klassekampen skrev i går, er ruspasienter blitt kastet ut av behandling for å gjøre plass til koronasmittede.

Framover skal situasjonen bli verre. Stengte grenser betyr at tilgangen på narkotika er i ferd med å tørke inn i hele landet.

Vil dele ut medikamenter

Sammen med sju andre organisasjoner på rusfeltet tar Knutsen og FHN nå til orde for at staten skal dele ut opioidholdige medikamenter på gata til alle brukere som trenger det.

I dag brukes slike medikamenter i legemiddelassistert rehabilitering (Lar). Omtrent 8000 ruspasienter får medikamentene som behandling for heroin- og opioidavhengighet. Det utgjør litt over halvparten av landets tunge rusbrukere. Knutsen mener alle må få.

– Det er helt nødvendig at det deles ut substitusjonspreparater til brukere. Vi har apparatet til å gjøre det. Konsekvensene av å la være blir forferdelige, sier han.

«Stengte dører for rusbrukere gir økt smittefare, ikke mindre»

— ARILD KNUTSEN, LEDER I FHN

Knutsen peker på to faktorer som gjør rusbrukere ekstra sårbare for viruset:

  • Heroin og opioider som flere tyngre brukerne går på, lammer åndedrettet. Kombinasjonen av dette og koronaviruset, som angriper luftveiene, gir økt fare for overdoser.
  • Herointørke gir abstinenser og fysisk svekkelse. Det gjør brukere sårbare hvis de blir smittet.

– I tillegg til faren for dødsfall vil situasjonen føre til et kjempetrykk på helseapparatet, sier Knutsen, som også frykter en økning i psykoser og kriminalitet når narkotikatilgangen synker.

Venstre støtter kravet

Kravet om utdeling av medikamenter får helhjertet støtte i Venstre.

– Ingen liv er verdt mer enn andre. På samme måte som vi tar radikale grep for å skjerme eldre og syke, må vi trygge en gruppe som er ekstra sårbar i denne krisa, sier Carl Erik Grimstad, helsepolitisk talsperson i Venstre.

Tirsdag kontaktet han helsedepartementet for å be dem åpne for raus utdeling av Lar-medikamenter.

RUS­BRU­KE­RE I FARE:

  • Lar står for legemiddelassistert rehabilitering. Pasientene får opioidbaserte medisiner for å behandle rusavhengighet.
  • Nå ber åtte organisasjoner på rusfeltet, og partiet Venstre, helsemyndighetene åpne for utdeling av Lar-medikamenter til rusbrukere utenfor behandling. Målet er å forhindre dødsfall og smitte av covid-19.

I dag får de fleste brukere i Lar utlevert begrensede mengder medikamenter, nok til en eller to dager, for å forhindre lekkasje til det illegale markedet.

Grimstad mener slike hensyn må vike under krisa.

– Det er ingenting i veien med å gi folk en raus mengde medisiner. Folk skal vite at de får medikamentene de trenger, og at de få nok til at de slipper å kjøpe stoff på gata, sier Grimstad.

– Ser du ingen farer ved liberal utdeling av tunge medikamenter?

– Konsekvensene av å ikke gjøre det er mye verre både for brukerne og resten av samfunnet, sier Grimstad.

Han viser til at rusbrukere som gruppe har dårlig helse i utgangspunktet, og at hvis smitten sprer seg i denne gruppa, vil det føre til at mange har behov for innleggelse på sykehus.

Vil holde tilbud åpne

Rusfeltet har flere innspill til hvordan virustrusselen bør møtes. Så langt har helsemyndighetenes løsning vært å stenge det som er mulig. Knutsen i FHN ber myndighetene revurdere denne strategien når det gjelder rustilbudene.

– Stengte dører for rusbrukere gir økt smittefare, ikke mindre. Svaret må være tilpasning og regulering av tilbudene, ikke stenging.

Klassekampen har vært i kontakt med helsedepartementet angående kravene fra Venstre og rusorganisasjone. Departementet hadde ikke anledning til å svare i går.

Helsedirektoratet har utarbeidet retningslinjer for ivaretakelse av personer med rus- og psykiske lidelser i kommunene.

De advarer om store konsekvenser hvis ikke lavterskeltilbudene opprettholdes.

Les artikkelen i Klassekampen her. (Abonnement)

Tilbake til nyheter
crossmenu