Medlemskap

Flere rusavhengige har søkt behandling under koronatiltakene

27. mai 2020
Stig Norland, i Foreningen for human narkotikapolitikk Vestland, mener livet som lar-pasient er lettere under koronatiltakene. Foto: Per Lindberg

Bergens Tidende 18. mai 2020: Flere rusavhengige har søkt behandling under koronatiltakene, av Anne E. Hovden.

Lar-sjefen i Bergen sier de har klart å etablere kontakt med pasienter som tidligere har vært vanskelige å nå.

Stengte mottakssentre og brukerrom. Stengte kafeer og andre møteplasser. Strenge koronatiltak har vært krevende for rusavhengige, som i to måneder har vært uten de fleste av sine vanlige lavterskeltilbud.

Men enkelte har opplevd at de har fått et bedre tilbud enn tidligere. Det sier Stig Norland i Foreningen for human narkotikapolitikk Vestland.

Ikke heroinmangel

– Det er lettere å komme inn i lar nå etter at koronatiltakene ble innført. Pasientene som er inne i systemet opplever også at det er lettere å være der. De som administrerer lar jobber på en annen måte. Det er færre tisseprøver, som mange opplever som nedverdigende. Og utdelingsordninger er blitt bedre, sier han.

Norland peker også på at det har vært enklere for leger å skrive ut medisiner som ellers er vanskelige for lar-pasienter å få.

– Det er ofte en grunn til at en person ruser seg. Eksempelvis for å holde angsten unna. Så hvis tilgangen på angstdempende medisin er lettere, blir gjerne behovet for heroin mindre, sier han.

Det har ifølge Norland ikke vært mangel på heroin og amfetamin de siste to månedene, slik situasjonen har vært for hasj. Men prisene har gått litt opp.

Les hele artikkelen i Bergens Tidende her.

Tilbake til nyheter
crossmenu