Medlemskap

Dokumentar: Vinden snur - om grasrotarbeidet bak rusreformen

20. oktober 2020
Kino-plakat.

Alt du trenger å vite om norsk ruspolitikk - og hvorfor den bør reformeres.

Dokumentarfilmen «Vinden snur» hadde premiere på Bergen Internasjonale Filmfestival 09. oktober, billettene ble utsolgt tre ganger og det ble satt opp ekstravisninger. Filmen ble også tatt svært godt imot under festivalens skolevisninger og 16. oktober vant filmen Ungdommens dokumentarfilmpris.

Kieran Kolle. Foto: Aldeles.

Regissør Kieran Kolle har i fire år fulgt tre aktivister i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, Michelle Muren og Kim Jørgen Arnetvedt som alle kjemper for å avkriminalisere narkotikabruk.

Arild Knutsen og Kim Jørgen Arnetvedt i en scene fra «Vinden snur».

De tre kjemper med egen rusavhengighet når historien starter. Likevel jobber de for å hjelpe andre og for en bedre narkotikapolitikk. Filmen dokumenterer grasrotarbeidet bak rusreformen.

Til Bergens Tidende sier regissør Kieran Kolle at prosjektet startet med at han ønsket å lage en film om nedstengningen av Nygårdsparken. Han filmet i Tunnelen ved Strax-huset og betegner det som «det mest umenneskelige stedet» han har vært.

Men Kolle ønsket en positiv historie i bunnen og ikke nok en elendighetshistorie. Så traff han etterhvert hovedpersonene i filmen - folk som hadde det svært vanskelig selv, men som brukte all sin tid på å hjelpe andre.

I filmen får publikum være med fra det blir satt heroinskudd på et badegulv, til pressekonferanser og aksjoner på Stortinget. Her er det de rusavhengige selv som får komme til orde og filmen viser at det nytter å engasjere seg.

I et av høydepunktene i filmen er Arild Knutsen på en kongress hos FNs narkotikakommisjon i Wien og helseminister Bent Høie sier til Knutsen at dette har vi diskutert i 20 år og hatt våre uenigheter. Du hadde rett og jeg tok feil.

I en annen sentral scene i filmen må Kieran hjelpe Michelle slik at hun får satt et skudd med heroin. I Vinden snur får flere av hovedpersonene tilbakefall og regissøren fryktet at noen av dem kunne dø underveis, men det går mye bedre med alle tre nå.

Arild Knutsen, foto: Aldeles film.

Målt ut fra folketall har Norge noen av de høyeste overdosetallene i verden. Norsk narkotikapolitikk er sterkt preget av moralisme og handler mer om å straffe mennesker som har blitt avhengige av rusmidler enn om å hjelpe dem. Fornuften er imidlertid i ferd med å vinne frem.

Foreningen for human narkotikapolitikk har maktet å få både politikere og opinionen til å tenke nytt om hvordan vi som samfunn behandler rusavhengige. For etter lenge å ha hatt noen av Europas strengeste narkotikalover, er Norge nå i ferd med å utvikle seg til et progressivt foregangsland på rusfeltet.

Med VINDEN SNUR har Kieran Kolle laget en innsiktsfull og humanistisk dokumentar som skildrer aktivistenes kamp for å endre norsk ruspolitikk side om side med deres personlige kamp for et godt og verdig liv. Filmen gir oss ikke bare innblikk i det omfattende grasrotarbeidet som ligger bak den norske rusreformen, den viser oss også hvorfor en slik reform er tvingende nødvendig.

Filmen kan leies til streaming fra Biff+ ut oktober. Den skal vises på kinoer rundt i landet og etterhvert havne på TV-kanaler.

Produsent: Elisabeth Kleppe.

Regissør: Kieran Kolle.

Filmselskap: Aldeles film production

Les også: Dokumentarfilm om kampen for en human behandling av rusbrukere på nettsiden til Fagrådet - rusfeltets hovedorganisasjon.

Michelle Muren.
Tilbake til nyheter
crossmenu