Medlemskap

Åpnet heroinassistert behandling i Oslo: – Fryktelig frustrerende at vi ikke står her for ti år siden

10. mars 2022

Avisa Oslo 09. mars 2022: Åpnet heroinassistert behandling i Oslo: – Fryktelig frustrerende at vi ikke står her for ti år siden, skrevet av Henrik Giæver.

Tirsdag gikk startskuddet for et femårig prøveprosjekt med å behandle heroinavhengige med heroin som medisin.

– Det har vært en lang vei hit, og det er fortsatt et utprøvende tilbud, men det er veldig fint å være her i dag, sier helseminister Ingvild Kjerkol til AO.

Tirsdag ettermiddag klippet hun og Arild Knutsen, mangeårig aktivist og leder i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), båndet til Ullevål sykehus' splitter nye senter for heroinassistert behandling.

Selv om den offisielle åpningen fant sted i dag, har om lag 30 pasienter deltatt i behandlingen i om lag to måneder. Disse kommer til det nye bygget på Ullevål sykehus-tomta to ganger daglig, for å få administrert nøye oppmålte doser medisinsk heroin i trygge omgivelser.

Prosjektet er et prøveprosjekt som skal vare i fem år, og legge grunnlag for en rapport med anbefalinger til politikk på hvordan behandle tungt rusavhengige som ikke får tilstrekkelig med hjelp andre steder.

– Det er veldig fint å være her i dag og se hvordan dette har blitt løst logistisk og bygningsmessig, og å se hvordan det gnistrer i øynene på de ansatte, og se de fornøyde brukerne, sier helseministeren.

Glad men vemodig

Det var en tydelig rørt Arild Knutsen, som altså leder FHN og har vært blant de tydeligste stemmene i debatten om fornyet ruspolitikk de siste årene, som også var til stede under åpningen.

– Dette er en av de tingene jeg har drømt om i hele min yrkesmessige karriere, at vi skal få til en heroinklinikk i Norge. Det er et veldig, veldig stort øyeblikk, sier han til Avisa Oslo, før han la til at gleden kommer med et forbehold.

– Så er det vemodig. Jeg tenker tilbake på de mange som har kjempet denne kampen, men som ikke er med oss lenger, som Thorvald og Nini Stoltenberg og veldig mange andre.

Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg ledet i 2009 Stoltenbergutvalget, som skulle gi forslag til hvordan narkotikaavhengige kunne få bedre hjelp. Hans datter Nini Stoltenberg slet lenge med rusavhengighet. De to døde i henholdsvis 2018 og 2014.

– Dette har ført til store debatter over lang tid og enorme politiske prosesser. Endelig kommer vi i mål. Dette er en milepæl i kampen mot nulltoleranse-linja. Når heroin blir lovlig medisin må man jo spørre seg hva det var som var problemet, sier Knutsen.

Ikke sikker på at tilbudet består

– Er det frustrerende at det har tatt så lang tid å få på plass et slikt prosjekt?

– De politikerne som er her i dag har vært med å kjempe denne kampen, og den kampen har vært veldig, veldig vanskelig. Men det er fryktelig frustrerende at vi ikke står her for ti år siden, sier Knutsen.

Han understreker samtidig at det foreløpig er snakk om et femårig prøveprosjekt, og at kampen for hans del sånn sett ikke er over.

– Samtidig som må vi nå gleder oss over dette, for det var ikke åpenbart at vi skulle få innført i det hele tatt, er ikke det politiske landskapet helt sånn at vi kan være sikre på at det består heller.

Han håper samtidig at erfaringene fra prosjektet vil bidra til en holdningsendring, som igjen vil føre til en fornyet ruspolitikk.

– Jeg både håper og tror dette vil bli en døråpner for utvikling på ruspolitikken. Den største virkningen av heroinassistert behandling er påvirkningen på holdninger og endringer i samfunnet. Dette er jo en viktig del av rusreformen. Jeg er helt sikker på at vi kommer til å gå fra straff til hjelp, og dette kan være en ekstra boost for å bringe oss i den retning.

Les hele artikkelen på Avisa Oslo her.

Tilbake til nyheter
crossmenu