Medlemskap

Advarer mot strengere regler

7. juli 2020
Også de som er avhengige av lovlige legemidler, trenger veiledning, mener leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, som selv har vært avhengig. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Klassekampen 06. juli 2020: Advarer mot strengere regler, skrevet av Aina Ebube Helgheim.

KJØP: Reseptbelagte opioider som oksykodon er svært populære på gata, ifølge rusomsorgsaktivist Arild Knutsen.

Siden 2016 har flere dødd av reseptbelagte opioider enn av heroin. Legers foreskriving av det kontroversielle legemiddelet oksykodon er mangedoblet på få år, men også på gata er pillene svært ettertraktet, ifølge leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen. Selv om oksykodon er veldig likt heroin, stoler folk mer på lovlige legemidler, ifølge ham.

– Oksykodon er like kraftig og nesten like hurtigvirkende som heroin, særlig når du injiserer det. Det fører lett til overdose, spesielt hvis du tar det sammen med andre ting, sier Knutsen.

Nå advarer han mot at myndighetene raskt strammer inn foreskrivingen av det kontroversielle stoffet.

– Hvis man trekker det fort tilbake, får man lett en overdoseepidemi, slik vi har sett i USA, sier Knutsen.

Oksykodon erstatter heroin

Oksykodon, som andre opioider, reduserer hjernens evne til å oppleve smerte. Men det kan også gi en følelse av velvære og eufori. Andre eksempler på opioider er morfin og Tramadol. Alle opioider er avhengighetsskapende, men oksykodon er blitt særlig kontroversielt.

Legemiddelselskapet Purdue Pharma har fått mye av skylda for opioidkrisa i USA, fordi de har reklamert med at deres oksykodonpiller er mindre avhengighetsskapende enn de faktisk er. De samme pillene kom til Norge i 2004. Siden da har antall personer som har brukt oksykodon minst én gang, økt fra 6029 til 57.585 personer i 2019. Det er nesten en tidobling.

«Da de plutselig strammet inn i USA, sto det ulovlige markedet klar»

— ARILD KNUTSEN, LEDER FOR FORENINGEN FOR HUMAN NARKOTIKAPOLITIKK

Dette er tall fra reseptregisteret, men økningen har gjort utslag også på det ulovlige markedet, ifølge Knutsen.

– «Lekker» det fra folk som har resepter?

– Om det lekker fra smertepasienter eller over grensa, er uvisst, men det er tilgjengelig på gata. Det er ikke bare folk i tunge gatemiljøer som bruker det.

Knutsen forteller at oksykodon er ønsket av mange som en erstatning for andre opioider. Det gjelder både heroin og stoffene folk får av leger for å erstatte heroin, som buprenorfin og metadon.

Ikke bare fysisk avhengig

Ifølge Knutsen stiller metadon de fysiske abstinensene fra heroin, men det gir ikke den samme følelsen av velvære. For en som ikke bare er fysisk avhengig av heroin, men bruker det for å holde traumer på avstand, blir overgangen for stor. Det er her oksykodon kommer inn.

– Det ligger imellom heroin og metadon og det er veldig ettertraktet for opiatavhengige, fordi det gir en mental lindring, sier han.

Dessuten er det enklere å holde orden på livet mens du går på oksykodon enn heroin, fordi stoffet sitter lenger i kroppen og du slipper mange rustopper og -bunner.

Frykter overdoseepidemi

Det er stadig mer oppmerksomhet rundt økningen av opioidbruken i Norge. Knutsen advarer mot at man plutselig strammer veldig inn.

– I USA hadde de først en for liberal foreskriving. Mange fikk opioider og ble avhengige. Da de plutselig strammet inn, sto det mange med en avhengighet, og det ulovlige markedet sto klar til å ta dem. Da fikk man mange overdoser, sier Knutsen.

Han har selv vært avhengig av narkotika, og han mener helsevesenet må erkjenne at det ikke bare er slitne folk på gata som er i kategorien «narkotikaavhengige».

– Hvis jeg går med hettegenser og er avhengig av heroin, kommer jeg inn i legemiddelassistert rehabilitering. Men hvis jeg har dress og går til legen med smerter og blir avhengig av noe som er nesten helt likt som heroin, da tar de fra meg medisinen, sier han.

Knutsen sier at det ikke er hvem som helst som blir avhengig av sterke smertestillende. Noen begynte kanskje på grunn av sterke smerter, men oppdaget at pillene også «hjalp» psykisk. Hvis disse plutselig mister legemiddelet, trenger de god veiledning, mener han.

– Kanskje noen av de avhengige bør fortsette å få dette istedenfor å gå over til det illegale rusmarkedet. Når man gjør endringer på overordnet nivå, blir det ikke tatt individuelle vurderinger. Det kan dreie seg om flere tusen som er avhengige av legemidler. Man er like avhengig som en som går på ulovlig heroin, sier han.

Les hele artikkelen, inkludert uttalelse fra Arbeiderpartiets ruspolitiske talsperson Tellef Inge Mørland her.

Tilbake til nyheter
crossmenu