Medlemskap

Ulik praksis for rus­pasienter: Regjeringen vurderer endring

8. mars 2023

NRK Rogaland 8. mars 2023: Ulik praksis for rus­pasienter: Regjeringen vurderer endring, av Cathrine Oftedahl.

Enkelte LAR-pasienter må betale for behandlingen, mens andre slipper. Rusorganisasjoner mener det er krise, og vil ha gratis tilbud for alle.

I forrige uke fortalte NRK at flere sykehus her i landet har innført betaling for behandling for LAR-pasienter.

Fram til nå har behandlingen vært gratis. Det er likevel ikke alle som tar betalt, selv om de kan. Helse Bergen er et av stedene hvor de har klart å unngå å innføre egenandel.

– Vi har funnet andre løsninger, enn å ta betaling fra LAR-pasienter. Det sier avdelingsdirektør for rusmedisin i Helse Bergen Christian Ohldieck.

I stedet for å kreve egenandel av pasientene har de blant annet redusert antall stillinger.

Ifølge avdelingssjef for rus- og avhengighetsbehandling i Helse Stavanger, Randi Mobæk dropper pasienter nå ut av behandlingen fordi de ikke har råd til å betale.

– Nå får de hverken helsesjekken, de rette medisinene eller terapien de skal ha, og dermed har de større risiko for tilbakefall.

Etter NRKs avsløringer har koordinator for nasjonalt LAR-nettverk og seksjonsleder rus- og avhengighetspoliklinikker ved Oslo universitetssykehus, Kine Haugen, forsøkt å skaffe en oversikt over hvilke sykehus som har innført egenandel.

– Dette byr på problemer fordi det er ulik praksis i hele landet, til og med innad i enkelte sykehus. I tillegg er det forskjeller på hvilke tjenester de tar betalt for.

– Andre må se til Bergen

Marianne Cook Pierron i brukerorganisasjonen Prolar Nett Bergen støtter helhjertet opp om Helse Bergens valg om å fortsette med gratis behandling.

– Her må andre se til Bergen, sier hun og får støtte fra flere rusorganisasjoner.

Regionleder i FHN Vestland Morten Sommerbakk sier at valget er enkelt for en rusavhengig når det gjelder penger.

I slike tilfeller blir brukerdosen valgt foran behandling.

– Det er krise for de pasientene som nå må betale egenandel, mener han.

Espen Aas som er regionleder i A-larm mener innføringen av egenandel faller veldig urettferdig ut for en og samme pasientgruppe.

Les hele saken på nrk.no her.

Tilbake til nyheter
crossmenu