Medlemskap

Overdosemysteriet

28. november 2022

Dagbladet 26. november 2022: Overdosemysteriet, av Oda Ording og Caisa Linea Hagfors.

Samtidig som dødsdopet protonitazen for første gang dukker opp i Norge, skjer det en uvanlig økning av overdoser i Oslo. Innenfor en radius på 200 meter tar fire personer overdose i løpet av to timer.

Protonitazen er et syntetisk opioid, som først ble utviklet av legemiddelindustrien i Sveits på slutten av 50-tallet som et alternativ til morfin. Det ble imidlertid aldri tatt i bruk utenfor laboratoriene fordi det viste seg å ha svært alvorlige bivirkninger.

- Konsekvensene er veldig raskt fatale hvis man eksponeres for dette stoffet, forklarer seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Ola Røed Bilgrei.

Selv en mikrodose, så lite som et par korn, kan få dødelige utfall som respirasjons- og hjertestans.

- Det er såpass potent - vi snakker mange ganger relativt til heroin og fentanyl - at å klare å dosere riktig og bruke dette som et rusmiddel med en behagelig effekt er lite sannsynlig, sier Bilgrei.

En uro brer seg i Oslos rusmiljø.

På døra til sprøyterommet er det hengt opp en lapp med en advarsel.

Det er foreløpig ikke registrert noen overdoser på protonitazen i miljøene med tunge brukere, ifølge Arild Knutsen, leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, som har daglig kontakt med hovedstadens rusavhengige.

Han mener derimot flere spor peker mot at stoffet har havnet i miljøer med unge rusbrukere:

  • Fire av fem av overdosene 10. november ble registrert på Tøyen, altså ikke der de tungt rusavhengige vanligvis oppholder seg
  • Det har blitt påvist i nesespray-beholder
  • Mannen som døde av overdose på Nedre Romerike var i 20-åra

- Det er noe nytt at dette kommer i form av nesespray, som i utgangspunktet kan framstå mindre risikofylt enn injisering eller å ta en pille, sier Bilgrei ved FHI.

Dessuten er rusmiddelet lett tilgjengelig på nettet, påpeker både Bilgrei og Knutsen.

- Derfor er det utrolig viktig å få informasjon ut til ungdomsoppsøkende tjenester, for disse brukerne benytter seg ikke av lavterskeltilbudene, sier foreningslederen.

Les hele artikkelen i Dagbladet her.

Tilbake til nyheter
crossmenu