Medlemskap

HAN VIL HA HASJEN VEKK FRA GATENE

1. desember 2022

Klassekampen 29. november 2022: Han vil ha hasjen vekk fra gatene, av Åse Brandvold.

En ung mann ble i helga drept i Norges største omsetningsmarked for cannabis. Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, vil ha salget inn på apotek.

Tolv tente telys på en tom olivenoljeboks. Bak boksen, en kvast med noe som ser ut som khat-blader.

Lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk Arild Knutsen stopper opp et lite stille minutt i respekt for mannen i slutten av 20-årene som endte livet sitt her på Vaterlands bru på Grønland i Oslo i helga.

– Jeg hadde tenkt å si at ingen tenner lys i en drapssak som denne, men så var det jaggu noen som har gjort det likevel, sier han.

Ifølge politiet er mannen som ble skutt og drept på Grønland i Oslo natt til søndag ikke et tilfeldig offer. De legger til grunn at han var en del av et kriminelt miljø. De tror drapet var et kriminelt oppgjør, der flere var involvert. I skrivende stund er to personer siktet og fengslet for drapet.

Framstillingen i mediene av dette som et internt kriminelt oppgjør på Grønland, bidrar til en dehumanisering, mener Knutsen.

– Et liv har gått tapt, og familie og venner er i sorg. Om det er Birgitte Tengs eller en ung mann som tilhører et kriminelt miljø, at et menneskeliv går tapt, er en like stor tragedie uansett, sier han.

– Farlig pyramidespill

Knutsen er godt kjent på Grønland. Gjennom flere år som leder av Foreningen for human narkotikapolitikk, og i perioder som dopkjøper, har han fulgt det som er Norges største markedsplass for cannabis gjennom en årrekke. Han mener drapet i helga aktualiserer debatten om avkriminalisering av stoffet. «De driver ikke akkurat og skyter hverandre på Vinmonopolet. Hardheten eksisterer ikke der», skrev han i et innlegg på Facebook søndag. Overfor Klassekampen utdyper han hvordan han mener det har hardnet til.

– Det er flere selgere, og en mer alvorlig stemning. Salget er bedre organisert med flere involvert og folk som holder utkikk. Ikke minst er det en sterkere konkurranse. Presset for å tjene penger er hardere. Du må være raskest i å få kunder. Det er sinte folk i bakgrunnen. De unge gutta som begynner med dette, havner i verdens farligste pyramidespill, sier Knutsen til Klassekampen.

Vil legalisere

Knutsen tror rusbruk generelt har økt etter pandemien. Han mener markedet er blitt større og aktørene flere. Tida er overmoden for å ta debatten om legalisering, mener han.

– Jeg vil ha salget vekk fra gatene og inn i spesialforretninger som «vinmonopol», apotek eller liknende, sier han.

Han viser blant annet til at den tyske regjeringen har vedtatt forsøk med dette. Ifølge Knutsen begrunner de det blant annet med barns rett til å bli skjermet fra narkotikamarkedet. Noe av det som bekymrer han, er hvor lett det er for barn fra fattige familier å bli involvert i narkotikasalg.

– Å selge hasj oppleves ufarlig. Gutter fra Tøyen har storebrødre som står her nede og selger. Da er løpet lagt, sier han.

Vaterland bru, der drapet fant sted, er ifølge Knutsen et overgangsområde mellom cannabismarkedet og det markedet som domineres av piller og tyngre stoffer som heroin.

– For de unge som starter med å selge hasj, er veien kort over i tyngre kriminalitet og et farligere miljø, sier han.

– På hvilken måte vil det å flytte salget av cannabis vekk fra gata bidra til å bekjempe kriminalitet?

«Det er flere selgere, og en mer alvorlig stemning.»

— ARILD KNUTSEN, LEDER AV FORENINGEN FOR HUMAN NARKOTIKAPOLITIKK

– Det vil bli mindre av den harde voldskriminaliteten. Når det kommer inn i regulerte former, så vil du ikke få den kampen om territorier som vi ser i dag. Det blir mer oversiktlig og håndterbart, sier Knutsen.

Han tror Grønland vil bli et tryggere sted dersom hasjen tas ut av det illegale markedet.

– Det vil innebære mindre inntekter til illegal virksomhet, mindre rekruttering til salg av stoffer generelt og mindre bruk av våpen.

Salg i boligområder

Berit Jagman leder Grønland beboerforening. De har ikke har tatt stilling til om de er for eller mot legalisering av cannabis. Det de derimot er bekymra for, er økt narkotikasalg, også i boligstrøk i området.

– Det selges dop i alle fasonger på Grønland, ikke bare hasj. Andre stoffer og piller er kanskje et større problem, sier hun.

Jagmann mener politiet kunne slått hardere ned på det åpenlyse salget.

– Så lenge myndighetene aksepterer dette uten å reagere, så sier de også at det er ok. Så ser barn og ungdom hvor mye lettjente penger det er i dette.

Også hun kjenner til at ungdom går fra å selge hasj til heroin.

– Det er mye penger i det, og risikoen er lik null, sier hun.

Les artikkelen i Klassekampen her.

Tilbake til nyheter
crossmenu