Medlemskap

Avskiltet fastlege: - Skrikende urettferdig

1. mars 2023

Dagbladet 28. februar 2023: Avskiltet fastlege: - Skrikende urettferdig, av Oda Ording.

Myndighetene mente at behandlingen hans av rusavhengige var uforsvarlig, og tok fra ham retten til å skrive ut resepter. Nå går Stig Asplin rettens vei for å få den tilbake - og fikk stående applaus for forklaringen sin.

OSLO TINGRETT (Dagbladet): - De var blant samfunnets sykeste. Ikke bare hadde de sosiale problemer og rusavhengighet, de hadde også ofte alvorlige fysiske sykdommer som forkortet livet med flere tiår.

Slik lød Stig Asplins beskrivelse av pasientgruppen han har viet 25 år av fastlegekarrieren sin til.

Han hadde flere enn 100 slike pasienter på lista si da Helsetilsynet for tre år siden bestemte at han ikke lenger fikk skrive ut resepter på vanedannende legemidler.

Bakgrunnen var at tilsynet hadde undersøkt behandlingen hans av seks stoffavhengige pasienter.

Kort fortalt mente de at behandlingen ikke var forsvarlig; at kombinasjonen av legemidler medførte høy overdoserisiko og var klart i strid med loven.

- Går på gata

Asplin samarbeidet i en årrekke med avdøde Sverre Eika, kjent som «de narkomanes lege». Sammen tok de ansvar for en pasientgruppe som mange fastleger vegrer seg for å behandle.

Sistnevnte var kjent for sitt engasjement i å gi rusavhengige pasienter tilgang til alle legemidlene i felleskatalogen.

- Helsetilsynet glemmer hva som er alternativet, når de sier at det er uforsvarlig å gi disse pasientene metadon og benzo. Hvis ikke de får det, går de på gata. Så enkelt er det, sa Eika da VG i mai 2020 omtalte saken til Asplin.

Fire av Asplins tidligere pasienter kommer til å vitne i løpet av de fire dagene saken behandles i Oslo tingrett. På vitnelista står også Arild Knutsen, lederen i Foreningen for Human Narkotikapolitikk.

En overlege for LAR (Legemiddelassistert rehabilitering) i Trondheim kommune stiller som vitne for staten.

Les hele saken i Dagbladet her.

Tilbake til nyheter
crossmenu