Medlemskap

Vi begynner å få et snev av rettssikkerhet

26. mai 2022

Bergens Tidende 23. mai 2022: Vi begynner å få et snev av rettssikkerhet, av Per Lindberg.

Rusavhengige skal ikke lenger straffes for å ha brukerdoser.

Det kommer frem i et nytt skriv fra Riksadvokaten. Bakgrunnen for den nye kursen er tre dommer fra Høyesterett.

Det skal ikke utmåles straff for befatning med mindre mengder narkotika til en rusavhengigs eget bruk, skriver Riksadvokaten.

Nå kan de ha fem gram heroin, kokain eller amfetamin og 15 gram cannabis uten å bli straffet. Det er i tråd med anbefalingene fra rusreformutvalget. Politiet mente dette var for høyt i sitt høringsskriv til rusreformen.

Det blir politiets oppgave å fastslå hvem som er rusavhengig. Hvilke ressurser som skal brukes på å avklare dette, må vurderes nøye, skriver Riksadvokaten.

– Dritings på brennevin

– Dette er fantastiske nyheter, men ingen bør bli straffet for å bruke narkotika. Skal vi straffe ungdommen til de blir avhengige, for så å slutte å straffe dem, spør Morten Sommerbakk.

55-åringen er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) på Vestlandet. Han forteller at han har vært avhengig av narkotika i 28 år og arbeider nå som erfaringskonsulent i rusomsorgen.

– I dag kan du drikke deg dritings på brennevin, men røyker du en joint, er du kriminell. Det er fint hvis folk klarer å slutte med narkotika, men de må gjøre det av egen vilje. Straff hjelper ingen, mener han.

– Vi straffer ikke dem som prøver å ta sitt liv

Arild Knutsen er leder i FHN. Også han bruker ordet «fantastisk».

– Vi begynner å få et snev av rettssikkerhet for de rusavhengige. Nå kan de, som andre, gå til politiet hvis de blir truet eller utsatt for vold uten å bli straffet for narkotikaoppbevaring, sier han.

Brukere vil nå slippe angsten for å bli tatt og få straff. Det vil gi dem bedre psykisk helse, og følgelig vil de bruke mindre stoff, ifølge Knutsen.

– Straff virker kun stigmatiserende og ikke forebyggende, og vi straffer ikke dem som prøver å ta sitt liv eller lider av spisevegring. Samfunnet prøver heller å hjelpe dem, mener han.

– Et spørsmål om tid

I fjor ble Solberg-regjeringens rusreform nedstemt i Stortinget. Knutsen mener det kun er spørsmål om tid før den faktisk blir innført.

Knutsen er motstander av ruskontrakter fordi han mener de ikke er frivillige ettersom man deltar for å unngå straff.

Han ber Bergen kommune og byens politi gjennomføre en lokal rusreform som i Oslo.

Der pågår et pilotprosjekt mellom kommunen og politiet. Det handler om andre reaksjonsformer enn straff for den som tas for å bruke eller ha narkotika. Det skal være lett tilgang til helsehjelp og rådgivning, ifølge Nettavisen.

Rådgivende rusenhet

Arbeiderpartiets Ruth Grung er sosialbyråd i Bergen og opplyser at kommunen ikke har konkrete planer om å innføre en lokal rusreform, ettersom politiets praksis i Bergen allerede i stor grad er i tråd med formålet med «Oslo-reformen».

Les hele artikkelen her.

Tilbake til nyheter
crossmenu