Medlemskap

Varsler omkamp om rusreformen i Stortinget

11. desember 2021

Avisa Oslo 07. desember 2021: Varsler omkamp om rusreformen i Stortinget, av Nicole Myhrer.

Høyre, Venstre, Rødt, MDG og SV går sammen i en utradisjonell allianse for å kreve omkamp om rusreformen. Men de må få med seg Ap, Sp eller Frp for å få forslaget igjennom.

– I dag foreslår vi at rusreformen skal fremmes på nytt. Vi er fem partier fra ulike sider av det politiske spektrumet, som sier klart fra om at rusreformen er for viktig til å legges i skuffen, sier Venstres leder og medforslagsstiller Guri Melby.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet stanset den borgerlige regjeringens forslag til rusreform tidligere i år.

Rusreformen, der målet er å avkriminalisere bruk og besittelse av små mengder narkotika og sørge for at narkotikabruk først og fremst møtes med helsehjelp, var regjeringens største sosialpolitiske satsing i den siste stortingsperioden.

Nå håper Høyre, Venstre, Rødt, MDG og SV at den brede alliansen skal gi nytt håp for reformen.

– På toppen for overdosedødsfall

Helsepolitisk talsperson og medforslagsstiller, Kristoffer Robin Haug fra Miljøpartiet De Grønne, viser til at Norge ligger på toppen av statistikken for overdosedødsfall.

– I fjor var tallene de høyeste på 20 år. 324 mennesker mistet livet på denne måten i fjor. Hver og en av disse er et bevis på at dagens ruspolitikk ikke fungerer. Det er på tide å redde liv og gi mennesker verdigheten tilbake, og det gjør vi med en rusreform, sier Haug.

– Bredden viser noe viktig

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), mener bredden bak forslaget viser noe viktig, og at det haster med å få innført en rusreform.

– Vi trenger en kunnskapsbasert og human narkotikapolitikk for å få en løsning på de største utfordringene. Straff forebygger ikke rus, men støter folk inn i et skadelig utenforskap. Dette er grundig dokumentert.

– Avkriminalisering støttes av alle de store brukerorganisasjonene og anbefales av Verdens helseorganisasjon og FNs høykommissær for menneskerettigheter, avslutter han.

Les hele artikkelen i Avisa Oslo her.

Tilbake til nyheter
crossmenu