Medlemskap

Utredning om fristed for rusmiljø: – Kan bli stoppet fordi det er ulovlig

7. september 2020
Arild Knutsen fikk ideen til et fristed på Elgsletta på Grønland etter et besøk i «Nåleparken» i Aarhus. Foto: Jan Tomas Espedal

Aftenposten 08. september 2020: Utredning om fristed for rusmiljø: - Kan bli stoppet fordi det er ulovlig, skrevet av Thomas Olsen, journalist.

Denne høsten kan rusavhengige få sin egen «nålepark» i Oslo. Men en fersk utredning konkluderer med at et værested-forslag kan bli stoppet av lovverket.

– 50 år med jaging må ta slutt. Dette handler om å endre måten å jobbe på. I stedet for en offentlig gapestokk i Brugata, skal kommunen jobbe for å skape større toleranse og verdighet for rusavhengige, sier Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN). 

I fjor fikk han politikerne med på ideen om et skjermet friområde for rusmiljøet i Oslo. Knutsens forslag er å ta i bruk Elgsletta, en del av parkområdet mellom Nylandsveien og Akerselva på Grønland i Oslo, som et prøveprosjekt.

Utredet fordeler og ulemper 

Området brukes i dag av ulike rusmiljøer. «Unngå ansamlinger», anbefaler et skilt Frelsesarmeen har satt opp. Ved en gressvoll bak Knutsen sitter to personer med bøyde nakker. Her setter tunge rusavhengige dosene sine i gresset mens folk spaserer forbi på gangveien. 

– Stedet ligger tett på legevakten, sprøyterommet og flere andre lavterskeltilbud. Et mer samlet miljø på et avskjermet område vil dempe konfliktnivået mellom oss og andre, som borettslag, butikker og barnehager. Her kan politiet enkelt patruljere og heller bruke ressurser på å slå ned på uønsket adferd, sier han. 

Et eget utendørs værested for Oslos rusmiljø har mange fordeler, men et slikt fristed har også uønskede effekter, viser en fersk utredning fra Velferdsetaten i Oslo.

Oslo kan få trøbbel med loven hvis bystyret i høst vedtar å gi rusmiljøet et eget område der det åpnes for kjøp og salg av rusmidler.

Arild Knutsen frykter ikke at et værested på Elgsletta blir stoppet av lovhjemler. 

– Jeg tror det er et forsøk på å vanskeliggjøre. Man trengte ikke lovendring i Bergen eller Aarhus. Det er jo ikke fristed for rusmiddelsalg- og bruk, som uansett er ulovlig, men et avgrenset uteområde for de med rusproblemer for å dempe konfliktnivået mellom dem og det øvrige samfunnet.

Les hele artikkelen i Aftenposten her.

Tilbake til nyheter
crossmenu