Medlemskap

Unøyaktig om narkotikapolitikk

13. november 2021

Aftenposten, meninger 12. november 2021: Unøyaktig om narkotikapolitikk, av Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Det er vanskelig å forstå hvor Helge Waal og Thomas Clausen ved Senter for rus- og avhengighetsforskning vil med sin kronikk 8. november.

Forslaget til rusreform hadde forbedringspotensial. Straffen skulle erstattes med tvungent oppmøte. Salg og større beslag skulle straffes som før. Men oppskrytt var den ikke. Solberg-regjeringens modell innebar en avkriminalisering av bruk og besittelse som kunne fungert innenfor eksisterende politiske rammer. Og det ble bevilget 100 millioner til nye rådgivningsenheter.

Historien om straffelinjen er også unøyaktig. Den ble riktignok importert fra USA, men lenge før 1980-tallet. Stortinget vedtok økninger i strafferammen i 1964, 1968, 1972, 1981 og 1984, men siden 1990-tallet har det pågått en gradvis snuoperasjon.

I kronikken gis det inntrykk av at reformen ikke gikk langt nok, mens forfatterne tidligere har fremstått som motstandere av å gå den veien. Til gjengjeld viser de til at heroinassistert behandling er et tegn på at det går i riktig retning. Tidligere var de landets mest profilerte motstandere.

Nå har de akseptert vedtaket og satt seg i førersetet for å bygge en modell for heroinforskrivningen og forskningen på den. Dette illustrerer en forbilledlig omstillingsevne, men dette var litt forvirrende.

Les innlegget i Aftenposten her.

Tilbake til nyheter
crossmenu