Medlemskap

Slik vil han rydde opp i Vågsbunnen: – De kan være her

21. juni 2024

Bergensavisen 20. juni 2024: Slik vil han rydde opp i Vågsbunnen: – De kan være her Av Ole Martin Røssland.

Arbeiderpartiet foreslår å gi et kommunalt bygg til rusavhengige, for eksempel den gamle kunsthøyskolen i Strømgaten 1.

– Vi ser at det Huset Bergen gjør virker. Når de har fullt der de er, bør vi satse videre på det tilbudet, sier Rune Bakervik som er gruppeleder i Ap.

Huset Bergen er et brukerstyrt tilbud til rusavhengige i Bergen som holder til i et lokale i Sverres gate. Tilbudet er vellykket og pågangen stor.

Huset Bergen er et samarbeidsprosjekt mellom de tre brukerorganisasjonene A-Larm, Foreningen for human ruspolitikk (FHR) og proLAR Nett.

– Vi har fire komfyrplater og lager mat til 100 mennesker om dagen. Det er et enormt logistikkopplegg, sier daglig leder Marianne Cook Pierron.

Bakervik vil gi dem mer plass, og inviterte BA til den gamle kunsthøyskolen i Strømgaten 1 for å fortelle om det.

Lokalet blir i dag brukt som ekstralokale for Rothaugen ungdomsskole, hvor kapasiteten er sprengt.

– Men når bygget ikke trengs lenger som erstatningsskole, ser vi for oss at Huset kan etablere et brukerstyrt tilbud til rusavhengige her, sier Bakervik.

Kunne blitt solgt

– Det er jo drømmen min. Mulighetene i en slik bygning er store, sier Cook Pierron.

Kommunen fikk bygget tilbakelevert fra Entra for noen år siden, som en konsekvens av Angeravtalen, og siden det har det stort sett vært brukt til plukk.

I en periode skal det først og fremst ha fungert som et kommunalt møbellager. I 2019 ble det foreslått som et kvartal for barna, før det noen år senere ble planlagt solgt av Ap-byrådet.

– Det er jeg glad vi gikk vekk fra. Det er en kjempestor bygningsmasse som både kunne rommet et brukerstyrt tilbud og tilstøtende kommunale tjenester, sier Bakervik.

Et brukerrom vil være naturlig, og kanskje noen av Navs tjenester.

– Men det viktigste er at Huset får fortsette som Huset, styrt av brukerne og ikke av kommunen, sier den tidligere byrådslederen og ordføreren i Bergen.

Uverdig situasjon

Med et slikt tilbud tror Ap at de kan få bukt med problemene som er i Vågsbunnen i dag.

– Du får et sted som gir verdighet til dem som trenger det mest. Å sitte bak et gjerde i skjul og innta rusen sin er verken verdig for dem det gjelder eller for oss som bysamfunn, sier Bakervik.

– Dette handler mer om å gi et bedre tilbud til dem som er i Vågsbunnen enn å fjerne dem derfra?

– Ambisjonen er at folk ikke skal ha behov for å leve på gaten. Men som Morten Sommerbakk i Huset sier, alle har behov for et fellesskap. De har et gått sted å være på Huset, og ambisjonen er at de slipper å tilbringe mer tid på gaten. Morten Sommerbakk er leder i Foreningen for human ruspolitikk (FHR) Vestland.

Hvis prosjektet lykkes kommer det med den heldige bi-effekten at bomiljøet og nærmiljøet til de næringsdrivende i Vågsbunnen også blir helt annerledes.

Forslaget kommer i forbindelse med behandlingen av revidert budsjett i bystyret onsdag. Ap vil i første omgang sette av en million kroner til et forprosjekt.

Der ønsker de at brukerne selv skal få være med på å forme prosjektet, og vil ikke nødvendigvis låse seg til Strømgaten 1 hvis det viser seg at andre bygg er bedre egnet.

Dør unødvendig

– Noen vil kanskje innvende at kommunen ikke skal drive å legge til rette for at folk ruser seg?

– Det vil i så fall være å stikke hodet i sanden slik som virkeligheten er. Og vi gjør jo allerede det når vi har opprettet brukerrom og tilbyr heroinassistert behandling, svarer Bakervik.

– For oss handler dette om å gi verdighet til de som lever de tøffeste livene på gaten.

Marianne Cook Pierron som leder Huset i Sverres gate er opptatt av at Huset må fortsette å få drifte på sin måte, og være med på å utforme prosjektet hvis det blir noe av.

– Men vi er ikke helsepersonell, og kan ikke drifte et brukerrom selv, så å ha det tett på ville vært genialt, sier hun.

En lege på stedet mener hun ville reddet liv.

– I dag dør mennesker av sykdom som kan behandles slik som lungebetennelse fordi terskelen for å oppsøke lege er for høy.

– Prøver å løfte folk ut av fattigdom

På spørsmål om et brukerstyrt hus i Strømgaten kan være nok til å flytte rusmiljøet i Vågsbunnen legger Cook Pierron to premisser:

  1. Det må etableres et skikkelig uteområdet i tilknytning til huset hvor folk kan få være og gjøre sitt.
  2. Politiet må holde seg unna, og folk må få leve livene sine i fred selv om de ruser seg.

– Folk kommer til Vågsbunnen i dag fordi de handler og er sammen. Hadde vi hatt en stor nok uteplass tilknyttet et brukerstyrt hus, ville det hjulpet på.

Cook Pierron ser for seg et tilbud hvor folk kan være ute, men hvor Huset kan legge til rette for frivillig arbeid slik at folk har noe å gjøre og kan bidra når de er i stand til det.

– Vi prøver å løfte folk ut av fattigdom og gi dem verdighet, sier hun.

Les artikkelen i Bergensavisen her.

Tilbake til nyheter
crossmenu