Medlemskap

Slår alarm om «nedstengingstilstander» i rusmiljøet: − En prekær situasjon

7. januar 2022

VG 02. januar 2022: Slår alarm om «nedstengingstilstander» i rusmiljøet: − En prekær situasjon, skrevet av Caisa Linea Hagfors.

Økt psykisk uhelse, høyere konfliktnivå, flere med våpen og farlige stoffer. Med tendensene Arild Knutsen har sett i det åpne rusmiljøet under pandemien, bekymrer både han og Guri Melby (V) seg for resultatene etter nok en nedstenging.

– Det er spesiell situasjon. For oss finnes det ikke noe «ring-og-bring»-muligheter. Vanlige folk kan overleve med å være hjemme når det blir nedstenging. Jeg må gå ut for å skaffe det jeg trenger, sier Martin (45).

Han er en del av det åpne rusmiljøet som VG møter i Storgata i Oslo sentrum en hutrende kald fredag like før jul.

I den delvis nedstengte hovedstaden er det lite som minner om en travel førjulstid. Men i Storgata, som de siste årene har blitt kjent for sin åpne russcene, er det fortsatt flere som samles.

Og uansett hvor godt man prøver, byr alt som kalles «smittevern» på praktiske utfordringer, forteller Martin.

– En selger jeg kjenner pleide å ha heroinen i munnen. Da pandemien kom, tok han det i en boks av smittevernhensyn. Det gjorde at han ble tatt to ganger, sier 45-åringen.

– Til slutt gikk han tilbake til å ha heroinen i munnen, selv om det er en smittefare.

– Mer vold og farlige situasjoner

VG er med Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) på sin faste runde for å dele ut brukerutstyr. Det er i den forbindelse vi møter på Martin og flere andre i samme situasjon.

FHN deler ut alt fra kanyler, kokekar, røykefolie, askorbinsyre og motgift. Utstyret er for å unngå alle typer smitte mellom brukere – og andre farlige situasjoner, som overdoseringer.

Leder i foreningen, Arild Knutsen, er bekymret for flere av de vi møter på og hvordan det er å være i det åpne rusmiljøet under nok en nedstenging. Men bekymringen handler egentlig ikke mest om smittevern.

– Det har aldri vært så mange i de åpne rusmiljøene som det er nå. Det er en prekær situasjon, sier han til VG og fortsetter:

– Vi ser at det er økt psykisk uhelse, økt konfliktnivå, flere som har våpen og generelt høyere rusnivå. Det skaper mer vold og farlige situasjoner.

Les hele saken i VG her.

Tilbake til nyheter
crossmenu