Medlemskap

– Skadereduksjon burde være det mest sentrale

28. juli 2021

Ferieportrettet i Stjørdals-Nytt 18. juli 2021: John Melhus – Skadereduksjon burde være det mest sentrale

John Melhus, ruspolitisk rådgiver og nestleder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk Midt-Norge, mener dagens politikk fører til en større belastning for rusbrukere enn rusmidlene selv.

For to uker siden stemte Stortinget nei til rusreformen, som opprinnelig hadde fokus på å avkriminalisere bruk og besittelse av mindre mengder rusmidler.

– Dagens politikk med kriminalisering som hovedverktøy bidrar ikke bare til utenforskap og stigma, men også skam, skyld og selvstigmatisering. Ofte er det en større belastning for både fysisk og psykisk helse enn rusmidlene selv, sier 56-åringen fra Stjørdal.

Avkriminalisering

Når regjeringen originalt kom med grunnmuren for rusreformen, anerkjente de at bruken av rusmidler tilhørte helsesektoren. Melhus mener den nåværende kriminaliseringen står i rusmisbrukeres vei for å oppsøke helsehjelp.

– Skadereduksjon burde være det mest sentrale når det gjelder bruk av rusmidler. Ved å avkriminalisere bruk og besittelse av rusmidler for egen bruk reduseres terskelen for å spørre etter hjelp hvis man føler man har behov for det. Straff eller trussel av straff står ofte i veien for å snakke om rusmidler eller å søke hjelp, sier Melhus.

– For de som sliter mest er det viktig de ikke blir kriminalisert. Veldig ofte har de som har utfordringer med rusmidler andre, bakenforliggende utfordringer og for disse blir stigmatiseringen som følge av kriminalisering en dobbel straff, legger han til.

Høyeste antall overdoser på 20 år

I 2020 ble det registrert det høyeste antallet dødsfall grunnet overdoser i Norge på 20 år. Pandemien og restriksjonene satte sitt preg på året, men seniorforsker Linn Gjessing ved Folkehelseinstituttets avdeling for rusmidler og tobakk peker på sterkere heroin som en annen medvirkende årsak.

– Mangel av noen rusmidler ledet nok til bruk av andre sterkere rusmidler, og styrken av rusmidlene økte i løpet av perioden. Det er viktig å få innført flere substitusjonsmedisiner for de som er avhengige, og samtidig kan det å innføre muligheten til å analysere rusmidlene være til hjelp, sier Melhus.

Motstand

Under avstemningen 1. juli sa Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet nei til rusreformen. Melhus ble overrasket over hvor motstanden kom fra.

– Det var overraskende at Arbeiderpartiet valgte å gå mot en politikk som reduserer stigma og redder liv, og skuffende at hovedmotstanden kom fra Trøndelag med fylkesordføreren i spissen. Argumentene de kom med viste en mangel av kunnskap, mener Melhus.

Han er sikker på at en reform av ruspolitikk omsider vil komme, og at rusmidler vil vedvare uavhengig av ressursene som settes inn for å stoppe det.

– Uansett hvor hardt vi kjemper mot narkotika vil det bestå. Derfor er det viktig vi finner måter å omgå dette som reduserer helseskader, sier Melhus.

Ferieportrettet

Hvis du kunne reist hvor som helst, hva er drømmeferien?

– Til Kenya hvor jeg vokste opp.

Storby, naturopplevelse eller strandferie?

– Gjerne en kombinasjon, liker kombinasjonen av spenning, avslapping og natur.

Hva er ditt beste ferieminne?

– Med kona i Tunisia etter 20 år uten ferie.

Hvor trives du best og hvorfor?

– På hytta i Overhalla hvor jeg alltid kan komme til meg selv igjen.

Hva provoserer deg?

– Når mennesker snakker stygt om sine medmennesker.

Hva engasjerer deg?

– Ruspolitikk, ruspolitikk og ruspolitikk, fordi det berører så godt som alle på en eller annen måte.

Fortell en fun-fact om deg selv?

– Jeg var den som skrev facebook-beskjeden for å starte et opprop og medvirket i å skrive oppropet. I ettertid viste det seg å være en av grunnene til at Helseministeren skiftet mening om avkriminalisering.

Hva fascinerer deg?

– Mennesker som reflektert kan forklare noe vanskelig på en kort og konsis måte.

Hva savner du nå?

– Flere venner i nærheten.

Hvis du fikk et ønske oppfylt, hva ville det vært?

– En reise til Afrika sammen med min kone og sønn for å vise dem hvor jeg bodde da jeg var ung.

Les ferieportrettet av john Melhus i Stjørdals-Nytt her.

Tilbake til nyheter
crossmenu