Medlemskap

Situasjonen i Storgata er ille for alle

13. november 2021

Avisa Oslo 05. november 2021: Situasjonen i Storgata er ille for alle, av Kristine Sørheim, Stig Kolstad og Ingrid Renate Cogorno.

Politiet ønsker ikke å jage vekk rusbrukerne fra Storgata, likevel ønsker «alle» å spre rusmiljøet.

GATERUSEN I OSLO

Torsdag beskrev Avisa Oslo det belastede området mellom Gunerius og Kiwi-butikken i Storgata.

Det ble både observert og dokumentert åpenlyse kjøp- og salgssituasjoner på det konfliktfylte stedet midt i Oslo sentrum.

Flere reagerer på situasjonen som beskrives som utrygg og slitsom for både rusbrukere og nærmiljøet.

Arild Knutsen (51) har fulgt forflytningen av Oslos åpne rusmiljø fra Plata, gjennom sentrum, og opp til dagens oppholdssted i Storgata.

– Jeg forstår at folk reagerer på det som foregår her. Nå for tiden er det et høyt antall mennesker der, og mye konflikt. Situasjonen i Storgata er ille for alle, sier Knutsen.

– Et mye mer splittet miljø

– Etter pandemien har det kommet en del nye grupper inn i det «åpne rusmiljøet». Det er snakk om nye brukergrupper - flere unge voksne. Det har blitt et mye mer splitta miljø, med mer konflikter. Det har alltid vært et litt kaotisk miljø, men ikke sånn som nå, forteller Knutsen.

nutsen er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, og deltar aktivt i sentrumssamarbeidet som siden 2011 har arbeidet overfor det åpne rusmiljøet. Han kjenner godt til området.

Den siste tiden har flere av de han beskriver som «den faste gjengen» på stedet fortalt at de føler seg utrygge i Storgata. De tør ikke å oppsøke stedet til visse tider, og de opplever stedet som skummelt, ifølge Knutsen.

Resonnementene hans bekreftes i stor grad i en rapport fra 2020, utført av Uteseksjonen på bestilling fra Velferdsetaten.

Her beskrives en økende grad av yngre brukere, samt at mange opplever miljøet som utrygt, spesielt på sein kveld og natt. Voldshendelser er utbredt, og mange velger å bevæpne seg for sin egen sikkerhet.

I tillegg føler flere seg jaget rundt, mener Knutsen.

Politiet: – Vi jager ikke rusmiljøet rundt

Politiet har så langt i 2021 gjennomført 1.959 bortvisninger fra de åpne rusmiljøene i Storgata, Urtegata, Kristparken og Mariboes gate. I en samtale med Avisa Oslo understreker Lasse Saastad, politioverbetjent i Enhet sentrum, at bortvisningene handler om «uønsket atferd» som rop og skrik, drikking og åpenlys salg og bruk av narkotika.

– Vi jager ikke rusmiljøet rundt, noe kanskje enkelte har et inntrykk av at vi gjør, sier Saastad.

Knutsen deler ikke helt den oppfatningen:

– Jeg tror nok ledelsen i politiet mener at man ikke jager rusbrukerne fra Storgata, men mange i miljøet føler at de har stramma grepet i det siste. Mange føler seg plaget og jaga av politiet, sier Knutsen.

– På en formiddag står det gjerne en gruppe på rundt femti mennesker utenfor Kiwi. Så kommer det en politibil, og plutselig er alle borte. Jeg skjønner jo at det er fint for de som jobber på butikkene, og de som går forbi, men disse folkene går jo ikke til et bedre sted.

– Rusbrukerne kan ikke fjernes med et viskelær, og det som skjer nå er at de bare jages mellom ulike faste gater og hjørner, legger han til.

Les hele saken i Avisa Oslo her.

Tilbake til nyheter
crossmenu