Medlemskap

Samlet rusfront mot Bøhler og Vedum: − Det er bare bullshit

16. februar 2021

VG 16. februar 2021: Samlet rusfront mot Bøhler og Vedum: − Det er bare bullshit, skrevet av journalist Runa Fjellanger.

Politikere fra SV til Høyre og brukerorganisasjoner reagerer på Senterpartiets rusforslag. «Bullshit», «kunnskapsløst», «kaldt», «moraliserende» og «drøyt», er dommen.

– Jeg synes det var et slag under beltestedet fra Bøhler. At man dytter syke foran seg i en kamp for en mer liberal ruspolitikk, sier Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN). 

Han reagerer på at Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum og partikollega Jan Bøhler vil skrote rusreformen

– De personene som er syke, blir brukt som en unnskyldning for at det skal bli mer fritt frem, sier Vedum til VG.

Både Knutsen og Høyre-politikerne Mathilde Tybring-Gjedde og Sveinung Stensland forteller at denne uttalelsen provoserer, når VG møter dem på =Kaffe, =Oslos kafé i Oslo sentrum.

– Jeg skulle ønske at Vedum besøkte de han snakker om, oppsøkte rusmiljøet og snakket med unge som opplever at det å få bøter og fengselsstraff ikke har hjulpet dem, sier Tybring-Gjedde.

Rusreformutvalget har foreslått at Norge avkriminaliserer bruk, kjøp, besittelse og oppbevaring av mindre mengder narkotika – og erstatter straff med obligatorisk oppfølging.

– Å selge narkotika skal fremdeles være forbudt. Bakmenn skal tas. Men vi vil frigjøre politiets ressurser til å prioritere det, i stedet for å prioritere å jage tunge rusavhengige eller å møte unge som er på skråplanet med bøter og fengselsstraff, sier Tybring-Gjedde.

– Sp glimrer med sitt fravær

– Du kan ikke straffe mennesker ut av et rusproblem. Straff hjelper ikke, sier Stensland.

Knutsen mener de fleste partiene møter brukere og lytter til innspillene deres.

– Det mest betegnende er at når du møter meg her, så møter du meg med to stykker fra Høyre på Stortinget, sier han.

– Det er fordi vi har mye kontakt fra før, og vi som det gjelder blir lyttet til. Sp glimrer med sitt fravær når det gjelder disse kontaktpunktene mellom oss i brukerorganisasjonene og politikerne.

– Bullshit

Knutsen og Høyre-politikerne er ikke alene om å reagere på Vedum og Bøhlers uttalelser om rusreformen og norsk narkotikapolitikk.

Les resten av reaksjonene her. (VG)

Tilbake til nyheter
crossmenu