Medlemskap

Ro ned. Rusreformen ryker ikke

31. januar 2020

Kronikk i Dagbladet 29. januar 2020: Ro ned. Rusreformen ryker ikke av Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Vi går ikke fra straff til ingenting. Det er formen på reformens modell som er til debatt. Konstruktive innspill til deler av rapporten fortjener honnør for dermed å gå god for hoveddelen av innstillingen, men også legge opp til utviklende diskusjoner.
Da Fremskrittspartiet valgte å trekke seg fra regjeringen, oppsto raskt spekulasjoner og påstander om at den planlagte rusreformen er i ferd med å skrinlegges. Men det er ikke tilfellet. Reformen er i særdeleshet fremmet av helseminister Bent Høie (H) og partiet Venstre. Noe som preger hvilken retning reformen går i og hvor raskt den kommer, men rokeringene på borgerlig side kan ikke føre til annet enn justeringer av sluttproduktet.

Rusreformen som sådan er opplest og vedtatt. Ansvaret for oppfølgingen ved bruk og besittelse, skal overføres fra justissektoren til helsevesenet. Det er formen på reformens modell som er til debatt. De som kommer med konstruktive innspill til deler av rapporten fortjener honnør for dermed å gå god for hoveddelen av innstillingen og samtidig legger opp til utviklende diskusjoner.

I forbindelse med budsjettdebatten i desember 2017 skrev SVs stortingsrepresentant og medlem i helse- og omsorgskomiteen, Nicholas Wilkinson et notat til helsebudsjettet om overføring av ansvaret for oppfølgingen ved bruk og besittelse av ulovlige stoffer, fra justis- til helse. Det oppsto debatt i Stortingets spørretime og det hele kulminerte med et flertallsvedtak i nasjonalforsamlingen for nettopp en slik overføring.

Les artikkelen her.

Tilbake til nyheter
crossmenu