Medlemskap

Politiets joint-melding vekker sterke reaksjoner: – Dere har gitt en tenåring en dårligere start i livet en han trengte. Skikkelig godt jobba

16. juli 2020

REAGERER: Arild Knutsen, leder for Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) er lite fornøyd med at politiet valgte å anmelde en hasjrøykende ungdom i Tønsberg sentrum lørdag. Foto: Privat

Tønsberg Blad 16. juli 2020: Politiets joint-melding vekker sterke reaksjoner: – Dere har gitt en tenåring en dårligere start i livet en han trengte. Skikkelig godt jobba, skrevet av Even Berthelsen.

Kommentarfeltet har kokt etter at en tenåring ble anmeldt for hasjrøyking i helgen. De færreste tar politiet i forsvar.

#Tønsberg #sentrum En mann i slutten av tenårene vil bli anmeldt for å ha røyket en joint.

Slik lød Twitter-meldingen Sør-Øst politidistrikt la ut lørdag ettermiddag.

Siden har ikke reaksjonene latt vente på seg. Og de aller fleste er sterkt kritiske til politiets beslutning om å anmelde tenåringen.

Får så hatten passer

Over hundre kommentarer har dukket opp, hvor blant annet Arild Knutsen, leder for Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) og TV2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik er blant de aktive. 

«Hvis det var en joint må han jo per definisjon ha delt den med noen. Lot dere virkelig de andre gå fri?» kommenterte sistnevnte, tydelig ironisk.

«Det er godt å se at politiets ressurser brukes til slik hinsides grov kriminalitet. Lås vedkommende inne og kast nøkkelen!» skrev Twitter-brukeren @wingsofnorway

«Dere har gitt en tenåring en dårligere start i livet en han trengte. Skikkelig godt jobba!» skrev Jan Kenneth Stavenes.

«Det sikreste grepet for å få politiet til å snu ryggen til alvorlig kriminalitet, er å sette dem til å heller plage ungdom som bruker mindre skadelige rusmidler enn alkohol. Sånn sett blir det meningsfullt» mener Arild Knutsen.

– Skvises ut av samfunnet

Til Tønsbergs Blad utdyper Knutsen:

– Det politiet gjør er helt i utakt med noe flertallet på Stortinget har gått ut med, nemlig å overføre rusproblematikken fra justis til helse. Fra straff til hjelp. 

Han mener at ved å anmelde tenåringen kan det føre til et liv i kriminalitet. Ikke at ungdommen blir kvitt eventuelle rusproblemer.

– En anmeldelse kan føre til at man skaper seg en identitet som kriminell, og kanskje kommende narkoman. En anmeldelse øker faren for mer kriminalitet og større rusutfordringer senere i livet. Når politiet holder på sånn, gjenspeiler det lokalsamfunnet i form av utstøting og stigmatisering av ungdom. De skvises ut av samfunnet, mener FHN-lederen.

Uforståelig

Knutsen sier han har et inntrykk av at politiet heller velger å prioritere brukerjakt enn andre typer kriminalsaker, noe som går ut over kapasiteten.

– At politiet velger å opprette straffesak mot et rusmiddel som er mildere enn alkohol er for meg helt uforståelig. Det provoserer og jeg blir lei meg. Det virker mot sin hensikt å kriminalisere unge rusmiddelbrukere. Også snur man ryggen til alvorlig kriminalitet. Jeg skulle ønske man kunne slutte med det! 

Politiet: – Kan ikke overse hver gang

De påstandene er Andreas Mørkve uenig i. Han er ordenssjef ved politistasjonen i Tønsberg.

– Det er nå en gang sånn at det ikke er lov. Selv om forholdet er mindre alvorlig, kan det medføre en anmeldelse. Til tross for at det er en offentlig debatt om legalisering må man forholde seg til de lovene og reglene som faktisk gjelder. Vi må ta tak når det blir brukt narkotika i det offentlige rom.

Det tror jeg også at allmennheten forstår, sier han til Tønsbergs Blad.

Han tilbakeviser påstandene om at å bekjempe den typen kriminalitet går på bekostning av politiets evne til å hanskes med annen, mer alvorlige krimsaker.

– Oppgavene til politiet spenner seg i et bredt spekter. Det finnes tidspunkter hvor det ikke skjer noen ting. Hvis vi får inn tips eller kommer over noe selv, er det en forventning om at vi skal gjøre noe. Vi kan ikke overse det hver gang.

– Det er ikke dette vi prioriterer, men i dette tilfellet valgte vi å opprette sak. Vi tar en individuell vurdering i hvert tilfelle. Denne hendelsen kan settes i sammenheng med andre ting som ikke er kjent for allmennheten. De tilfellene hvor vi ikke oppretter sak blir jo ikke tvitret om. Folk vet ikke om vi oppretter sak hver gang eller om personen blir bortvist.

– Når det er mange familier i Tønsberg en lørdag ettermiddag er det en forventning at politiet gjør noe med synlig bruk av narkotika. Det er sånn samfunnet fungerer.

Mørkve ønsker ikke å gå i detalj på den konkrete hendelsen.

– Men jeg kan si at det var en erfaren tjenesteperson som gjorde dette her.

– Hva er grunnen til at dere velger å anmelde denne tenåringen som røyket hasj, når det er en kjent sak at personer i for eksempel Stoltenbergparken har langt tyngre stoffer på seg?

– Vi tar også de som åpenbart har narkotika på seg. Men vi kan ikke dra ut og ta en tung rusmisbruker for bruk av narkotika hver eneste dag. Det faller på sin egen urimelighet. De er absolutt ikke fredet, men det er et sammensatt problem. Det som er viktig å få fram er at de får nå i større grad enn tidligere helsehjelp, blant annet ved å gi medisiner som et substitutt til narkotika, sier Mørkve.

Les hele artikkelen i Tønsberg Blad her.

Tilbake til nyheter
crossmenu