Medlemskap

Overdoserekord i Norge: –⁠ Deler av ruspolitikken har feilet

8. juli 2024

VG 08. juli 2024: Overdoserekord i Norge: –⁠ Deler av ruspolitikken har feilet Av Runa Fjellanger.

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) tar hastegrep for å stoppe overdosedødsfallene.

– Vi har rekordhøye antall overdosedødsfall. Vi må bare erkjenne at deler av ruspolitikken har feilet, sier helseminister Vestre til VG.

I fjor døde 363 mennesker av overdoser. Kun i 2000 og 2001 døde flere av overdose i Norge.

VG møter helseministeren i Tollbugata, der Kirkens bymisjons har tilbud for utsatte rusavhengige i Oslo.

Her deler de ut brukerutstyr, medisiner og motgiften nalokson. De serverer næringsrik mat, og rett borti gata gir gatejuristen gratis rettshjelp til de som har eller har hatt rusproblemer.

– Det var omtrent et overdosedødsfall per dag i fjor. Det gjør veldig sterkt inntrykk på meg, sier Vestre.

Helseministeren får ros av mangeårig rusaktivist Arild Knutsen og leder i Foreningen for human ruspolitikk. Han er glad for at lavterskeltilbudene blir reddet:

– Jeg er ganske overrasket over hvor godt vi blir lyttet til nå, sier Knutsen til VG.

Når fastleger kan gi nalokson-nesespray til pasienter som går på sterke smertestillende opioider, åpner det også for en samtale om medisinene, mener Knutsen.

– Det setter legen i stand til å ta den vanskelige praten: Er du klar over at dette er et stoff på linje med heroin? Du er ikke en sånn som du leser om i aviser med sprøyter og møkkete hender, men du kan bli avhengig på akkurat samme måte. Og du kan ta overdose.

– Pasientene trenger det

Knutsen har tidligere advart mot at Norge skal følge i USAs fotspor. Der begynte mange på svært sterke smertestillende, og ble avhengige. Så ble det strammet kraftig inn i utskrivingen, og de avhengige måtte kjøpe opioider på gatemarkedet.

Helseministeren varsler ikke en slik innstramming i Norge:

– Det er jo en grunn til at legene velger å forskrive: de mener at pasientene trenger det, sier Vestre.

Men de nye problemene, med stadig flere overdosedødsfall på grunn av reseptbelagte opioider, krever nye tiltak, mener Vestre.

– Det kan hende det bør følge med en nedtrappingsplan, for de pasientene som har smerter som vil avta over tid. Men igjen, det er et faglig spørsmål som jeg ikke skal ha en mening om.

– Har ikke fungert

Vestre minner om at regjeringen jobber med den lenge ventede forebyggings- og behandlingsreformen. Det er Støre-regjeringens svar på rusreformen som ble foreslått av Solberg-regjeringen i 2021 – og stemt ned i Stortinget.

– Det er altfor mye stigmatisering og forskjellsbehandling. Det er altfor mange historier som forteller oss at deler av denne politikken har ikke fungert, sier Vestre og slår fast:

– Det må vi rydde opp i, og det kommer i reformen.

Les hele artikkelen i VG her.

Tilbake til nyheter
crossmenu