Medlemskap

Oslo har fått eget røykerom for heroinbrukere

2. september 2020
Byråd Rina Mariann Hansen erklærer inhalasjonsrommet for åpnet, på markering av Verdens overdosedag. Sammen med direktør i Velferdsetaten, Guri Bergo og FHNs leder, Arild Knutsen.

Artikkel i Vårt Oslo 01. september: Endelig får Calle (41) røyke heroin hos Prindsen i Storgata. Oslo har fått eget røykerom for heroinbrukere, skrevet av Arnsten Lindstad.

I Storgata har Oslo kommune i flere år hatt det såkalte sprøyterommet. Et rom der heroinavhengige har kunnet injisere under medisinsk tilsyn og veiledning.

Sprøyterommet ved Prindsen mottakssenter i Storgata åpnet i februar i 2005. Da hadde det gått bare to måneder siden Stortinget vedtok en prøveordning med sprøyterom i norske kommuner.

Nå har prøveordningen blitt permanent og bestått i 15 år. Mandag åpnet heroinrøykerommet i samme bygg som sprøyterommet. Bak beslutningen står et bredt politisk flertall både i bystyret og på Stortinget.

— Røykerommet er viktig fordi vi ønsker at flere går fra å injisere heroin til å inhalere det. Da er det mindre risiko for overdoser og også en del andre sykdommer, sier sosialbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Det var sosialbyråd Rina Mariann Hansen som sto for den offisielle åpningen på verdens overdosedag. Blant de fremmøtte var også lederen av Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), Arild Knutsen. Han har i årevis kjempet både for røykerom.

— Dette er et stort øyeblikk, sa Knutsen som tidligere på dagen hadde publisert en egen kronikk om overdosedødsfall hos Subjekt.no.

I kronikken påpeker Knutsen at det de siste 20 årene har dødd mellom 250 og 400 nordmenn årlig av overdoser.

— Oppløftende resultater

— Det skjer en radikal utvikling i det overdoseforebyggende arbeidet som følge av den økte oppmerksomheten. Siden 2013 er det delt ut 13.000 beholdere med motgiften nalokson. Mer enn halvparten av de som henter en ny, har brukt den forrige ved overdosesituasjoner, skriver Knutsen.

— Vi begynner også å se oppløftende resultater av Switch-kampanjen (fra sprøyter til røyking), og i dag er det formell åpning av inhalasjonsrommet på Brukerrommet i Oslo, poengterte FHN-lederen.

Les hele artikkelen på Vårt Oslo her.

Les også: Bergens Tidende: Brukerrommet har vært stengt siden mars. Gjenåpningen gikk ikke helt etter planen, skrevet av Anne E. Hovden.

Tilbake til nyheter
crossmenu