Medlemskap

Ny allianse på Stortinget varsler omkamp om rusreformen

10. desember 2021

VG 07. desember 2021: Ny allianse på Stortinget varsler omkamp om rusreformen, av Andreas Haakonsen.

Høyre, Venstre, Rødt, MDG og SV går sammen om å fremme forslag til rusreform i Stortinget på nytt. Men de er avhengige av at Ap, Sp eller Frp snur for å få flertall.

– Det er historisk på mange måter. Det er første gang disse partiene har samlet seg om et forslag på Stortinget, sier Venstre-leder Guri Melby som står i spissen for alliansen.

Hun sier de fem partiene har brukt tiden etter stortingsvalget på å snakke seg sammen.

– Håpet er at det kan gi et nytt momentum til debatten når vi klarer å samle oss så bredt på tvers av partigrensene – og at partier som har hatt en annet syn på rusreform vil gi det en ny sjanse, sier Melby.

– Foregår en holdningsendring

De fem partiene hevder at debatten om ruspolitikk i Norge har ført til en større holdningsendring som taler til deres fordel.

Etter at rusreformen ble stemt ned i juni, har det kommer saker om påstått samrøre mellom Politiet og Norsk Narkotikapolitiforening, Politiets påståtte ulovlige ransaking av personer som blir tatt med mindre mengder narkotika – og saker om flere skoler som i årevis ulovlig har urintestet elevene sine.

– Holdningene er som en snøball som har begynt å trille og bare blitt større og større. Derfor er det så treffende at dette kommer nå, sier Arild Knutsen, leder for Foreningen for human narkotikapolitikk.

– Det er vakkert

Knutsen, som har kjempet for en rusreform i årevis, kaller den utradisjonelle politiske alliansen «den beste førjulsgaven han kunne ha fått».

– Det her er så vakkert. Det illustrerer den bredden som egentlig står bak rusreformen og hvor viktig det er at vi får den så raskt som mulig, sier han.

Les hele artikkelen i VG her.'

Tilbake til nyheter
crossmenu