Medlemskap

Narkotika til en gateverdi på 20.000 kroner kan bli straffritt å bære på seg – Frp reagerer

12. januar 2021

NRK Dagsrevyen 11. januar 2021.

Hvis Rusreformutvalget får det som de vil, kan du potensielt ha på deg godt over 300 rusdoser av mange ulike narkotiske stoffer uten å straffes for det. – Grov og intensjonell misforståelse, kontrer lederen for human narkotikapolitikk.

Blant de største motstanderne av utvalgets forslag om avkriminalisering finner vi i Fremskrittspartiet.

NRK er med når partiets representanter Sylvi Listhaug og Åshild Bruun-Gundersen besøker Kripos i Oslo. De skal på nært hold få se noe de ikke har sett før.

Ikledd en hvit lab-frakk viser senioringeniør Elisabeth Drange frem alt fra kokain og heroin, til mer ukjente og eksperimentelle narkotiske stoffer. Med få tastetrykk på kalkulatoren finner medarbeideren fra Kripos raskt ut gateverdien.

– Herlighet, smeller det fra Listhaug.

På «oppdrag» for representantene fra Fremskrittspartiet regner narkotikaanalytikeren ut hvor mange rusdoser de foreslåtte mengdene fra Rusreformutvalget gir.

Slår kraftig tilbake mot Frp-politikerne

Arild Knutsen er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk og har lenge jobbet for avkriminalisering. Han rister på hodet når NRK leser opp sitatene fra politikerne som har vært på besøk hos Politiet.

– Jeg mener det er grov og intensjonell misforståelse. Å legge frem stoffene med mengdebegrensningene på denne måten og påstå at det er noe vi synes er greit, blir helt feil. Disse mengdene er foreslått for at brukere skal slippe å dra i rusmiljøet hver eneste dag.

– Hvis det hadde vært noen som hadde gått med de mengdene som du nevner, ville de blitt pågrepet og straffeforfulgt. Det er ingen brukere som går med det der. Det er en konstruert problemstilling som ikke har noen rot i virkeligheten, legger Knutsen til.

Med andre ord er det fortsatt forbudt. Politiet skal fortsatt beslaglegge og reagere på narkotikabruk, og det skal fortsatt være forbudt å selge narkotika. 

Men utvalget foreslår at man ved besittelse ikke skal straffes med bøter og fengsel, men isteden bli pålagt en samtale med kommunen.

Knutsen, som er tilhenger av rusreformen og engasjerer seg i stoffbrukeres rettigheter, er kritisk til politikere og politiet, som han mener prøver å score billige poeng i denne saken.

Les hele saken på nrk.no her.

Tilbake til nyheter
crossmenu