Medlemskap

Narkohandel på nett blomstrer etter at grensene stengte

7. mai 2020
DARKNETMARKED: Kapitalismens høyborg: alt er til salgs. Bymag har i forbindelse med arbeidet i saken kartlagt de ulike salgskanalene for narkotika på det mørke nettet. Foto: Martin Alexander Fjellheim

Bymag: Narkohandel på nett blomstrer etter at grensene stengte, av Martin Alexander Fjellheim.

“Tørken” har ført til desperasjon i rusmiljøet, på norske fora er det økt pågang i diskusjoner rundt narkotikakjøp på nett.

Brukere diskuterer åpent opplevelser fra den illegale netthandelen på anonyme fora og deler fremgangsmåter for å best mulig ivareta sin anonymitet gjennom prosessen. 

Desperate tilstander

Mangelen på tilgang av narkotiske stoffer, den såkalte “” som har oppstått i forbindelse med koronakrisen, har ikke bare ført til en . Det har også ført til at brukere vurderer nye måter å anskaffe rusmidler på.

En av de som opplever dette på nært hold er en av Oslos narkotikalangere. Mannen på 27 har vært i narkotikamiljøet siden han var 16, og selger primært cannabis, psykedelika og amfetamin for å finansiere eget bruk. Bymag har valgt å bevare mannens anonymitet.

– Tørka har gjort folk helt rabiate, miljøet har vært preget av svindel, ran og desperate henvendelser fra alle hold. Mange hopper over til darknet for å slippe å utsette seg for fysisk risiko. 

Oslopolitiet ønsker ikke kommentere holdbarheten i sitatet fra den anonyme kilden, men forteller at det er høye priser på narkotika for tiden, og at det skjer ran av de som har depoter. De forteller også om mye “bøff” (falske varer) i omløp. 

– Mange i miljøet opplever økt utrygghet internt, forteller pressesjef Unni Grøndal i Oslo Politidistrikt

Arild Knutsen, leder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk forteller at deres organisasjon har tett kontakt med rusmiljøet i hovedstaden og kan bekrefte at koronakrisen har hatt store ringvirkninger i narkotikamiljøet.

Han mener markedet er preget av ujevn tilgang, ujevn pris og ujevnt innhold etter innføringen av regjeringens koronatiltak og stengningen av landets grenser og at dette har ført til desperasjon i rusmiljøet. 

– For de mest sårbare rusmisbrukerne som selvmedisinerer for psykisk sykdom er den største trusselen å ikke få tak i noe. Da risikerer de å gå over til tyngre legemidler i mangel av rusmiddelet de er vant med.

På Jodel og ulike norske diskusjonsfora har Bymag observert en drastisk økning i antall innlegg rundt narkotikakjøp på nett de siste ukene. Redaksjonen har over lengre tid overvåket og registrert diskusjon rundt netthandel av narkotika i ulike kanaler sentrert rundt rusmidler på norske fora.

Les hele artikkelen i Bymag her.

Tilbake til nyheter
crossmenu