Medlemskap

Naboer til rustiltak ber kommunen ta ansvar

22. januar 2021

Bergensavisen 20. januar: Naboer ber kommunen ta ansvar, skrevet av Vibeke Kroken.

- Så lenge kommunen husker at det er midlertidig, er dette bedre enn at de ikke har noe sted å bo.

Det sier Morten Sommerbakk fra Foreningen human narkotikapolitikk. Han snakker om kommunens planlagte botiltak i Nyhavn. Det skal huse 20 rusavhengige, mens naboene protesterer og mener det er uforsvarlig politikk.

Han har forståelse for uroen blant naboene, men har et litt annet fokus for sine bekymringer.

– Det er en superdårlig idé å samle en haug rusavhengige i ett hus. I tillegg sier man at her skal du bo og sove, men du får ikke ha besøk. Det er helt bort i natten, sier Sommerbakk.

Han påpeker at de som er rusavhengige nødvendigvis trenger å kjøpe narkotika.

– Hva skjer når du ikke får ta folk opp i leiligheten din? Da skjer handelen et annet sted. 

Sommerbakk sier ikke at det nødvendigvis kommer til å skje akkurat i Nyhavn eller Gamle Bergen, slik naboene hevder, men påpeker at det må skje et sted. 

Likevel tror Sommerbakk at botilbudet kan være eneste løsning, her og nå.

– De rusavhengige får et sted med personale og sikkerhetsvakter, og jeg tror ikke naboene skal føle seg utrygge. Det er veldig mange gode mennesker i rusmiljøet, men som i alle andre miljø finnes det noen rævhol. Min erfaring er at det gjelder fåtallet.

– Dårlig erfaring med «midlertidig»

Det Sommerbakk er mest skeptisk til, er kommunens lovnader om at det er et midlertidig tilbud. 

– Jeg kjenner folk som har bodd «midlertidig» i fire-fem år, så der har jeg dessverre dårlig erfaring.

BA har snakket med en av dem som tidligere har bodd i Nyhavnsveien 10, der botilbudet skal komme. Hun stoler heller ikke på at det nye tilbudet blir midlertidig.

– Jeg skulle bo der midlertidig i påvente av egen bolig, men ble værende i 13 år.

Da byråd for arbeid, sosial og bolig, Lubna Jaffery (Ap) og hennes administrasjon var på befaring i Nyhavn 6. januar, kunne de ikke gi naboene en garanti for at tilbudet skulle være midlertidig. De foreslo imidlertid et utstrakt samarbeid om vakthold i nabolaget.

– Det synes jeg er en god ide, både for nabolaget og for at de som skal bo i Nyhavnsveien 10 får fred og ro, sier Sommerbakk.

Han er for å gi heroin på resept. Han mener mange av de verste traumene ved illegalt rusmisbruk da ville forsvinne. I mellomtiden håper han å se empati og kjærlighet i den perioden det planlagte botiltaket i Nyhavn skal eksistere.

 Sett opp et møte mellom de rusavhengige og beboerne. Det må være mulig å komme frem til noe sammen.

Lei av å ta jobben med å holde orden

Naboer til kommunens eksisterende botilbud for rusavhengige, i Bjørnsons gate 4, deler Sommerbakks oppfatning om at det ikke er beboerne som er utfordringen. De forstår også naboene i Nyhavns skepsis til kommunens lovnader om oppfølging.

Les hele artikkelen i Bergensavisen her.

Tilbake til nyheter
crossmenu