Medlemskap

Nå skal Oslos rusavhengige få utdelt heroin i behandlingen

3. mars 2021

F.v. Overlege og psykiater Rune Tore Strøm, prosjektleder i HAB Camilla Birkevold og leder av Foreningen for Human Narkotikapolitikk, Arild Knutsen. Foto: André Kjernsli

Vårt Oslo 02 mars 2021: Nå skal Oslos rusavhengige få utdelt heroin i behandlingen, av André Kjernsli.

I Sveits har myndighetene brukt heroin som lindrende rusbehandling i 25 år. Til høsten starter et femårs-prosjekt opp i Oslo. Målet er å behandle inntil 100 rusavhengige pasienter med ren heroin.

I disse dager menes det mye og mangt om avkriminaliseringen i forbindelse med rusreformen Stortinget skal behandle.

Samtidig, og som en del av reformen, startes i løpet av året et prøveprosjekt med heroinassistert behandling (HAB) til en nøye utvalgt pasientgruppe i Oslo.

— Dette er et intenst behandlingstilbud

— Vi ser på heroinassistert behandling (HAB) som en del av et pasientforløp og tiltaksapparat. Dette er ment som et tilbud til en liten gruppe mennesker som vi ikke har lykkes med å stabilisere ved hjelp av annen behandling, sier prosjektleder Camilla Birkevold i HAB.

— Dette er et høyterskel- og intenst behandlingstilbud, understreker Arild Knutsen. Han leder til daglig Foreningen for Human Narkotikapolitikk, og har vært en forkjemper for dette i årevis

Etter alle debatter i både fag- og politiske miljøer, samt tilbakemeldinger fra brukermiljøene, ba Helse- og omsorgsdepartementet Helsedirektoratetskrive en rapport om hvordan dette kunne se ut i Norge.

Mange myter om heroinbehandling

Da Arild Knutsen og Foreningen for Human Narkotikapolitikk (FHN) begynte å kjempe for heroinassistert behandling var det mange rare forestillinger i miljøene om hvordan forsøket skulle gjennomføres.

Noen lurte på om Arild Knutsen skulle kjøre en tralle rundt i Oslo og tilby fersk heroin.

— Noen folk er blottet for forståelse for hva dette handler om, sier FHN-lederen.

Mangeårig Ap-statsråd Thorvald Stoltenberg var i de siste tiårene av sitt liv, sammen med daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), tidlig på banen og foreslo heroinassistert behandling og avkriminalisering.

Hele Stoltenberg-utvalget var enige om å overføre utfordringene med narkotikapolitikk fra justis til helse.

— Helseminister Hanssen gikk under navnet pølse-Hanssen, men ble raskt døpt om til Heroin-Hansen, humrer Arild Knutsen når han tenker tilbake.

Mener rus-effekten er annerledes

Når vi som ikke er en del av rusmiljøet ser en som setter en sprøyte, enten vi ser det på gata eller på TV, får vi inntrykk av at personen etter relativt kort tid faller inn i en slags halvbevistløs tilstand.

— Blir det slik med de som går i heroinassistert behandling (HAB) også?

— De ser mer bevistløst ut enn det ofte er, og grunnene er flere, sier Arild Knutsen.

— Man er avhengig av ulovlig heroin som du må skynde deg å ta. Ofte er man ukritisk i mengde man setter, og det er i perioder vanskelig å få tak i. Det er ofte sårt tiltrengt heroin, forklarer FHN-lederen.

— Hvis du da kan legge deg ned og lukke øynene, så forsterkes rusfølelsen. Det er derfor folk blir forbanna når noen kommer bort og i beste mening spør om du har en overdose. Da rister du de ut av en tilstand de helst vil være i, forklarer Knutsen.

Den lindrende rusen som det er snakk om i heroinassistert behandling (HAB) er ikke tilfelle for de som er i LAR. Her er det altså snakk om at man to ganger hver dag får en liten topp.

— Dette betyr at den rusen samfunnet har hatet i så mange år og brukt så mye ressurser på å få bort, heroinrusen, blir for første gang et tilbud fra helsevesenet om en lindrende psykisk effekt, sier Knutsen.

To doser daglig

FHN-lederen forklarer at disse toppene man vil få ved heroinassistert behandling (HAB) er suksessfaktoren i denne behandlingsformen. En behandling som mæter brukerne på den psykiske avhengigheten de har.

— Pasientene ligger avslappet på en sofa i verdige former, tett oppfulgt av helsepersonell. Etter en halvtime går du ut og lever livet ditt, forklarer Knutsen.

Det er forskjell på fysisk og psykisk avhengighet. Ifølge tall fra utlandet redder heroinassistert behandling (HAB) flere liv enn for eksempel LAR. Dessuten viser forskning i følge Knutsen at deltagerne resonderer bedre på for eksempel medisinfri behandling enn andre.

— Her for man hjelp mens man fortsatt får den lindrende effekten, det er nytt, sier nestoren i kampen for human behandling av rusmisbrukere.

Les hele artikkelen på Vårt Oslo her.

Tilbake til nyheter
crossmenu