Medlemskap

Marino er bekymret for nytt dødsdop: – Det virker så uskyldig

13. desember 2022

iHarstad.no 02. desember 2022: Marino er bekymret for nytt dødsdop: – Det virker så uskyldig, av Simen Loholt.

Flere har tatt overdoser sørpå: – Det trenger ikke ta lang tid før det havner i Harstad, sier Marino Jonassen.

Tiende november la Oslo universitetssykehus en melding på Twitter.

«Vi har sett en uvanlig økning i overdoser i Oslo på kort tid. Vi oppfordrer brukere til å være forsiktige og ta vare på hverandre».

Meldingen kommer ut etter at fem personer på kort tid blir brakt inn på grunn av overdose. De neste dagene skal det komme flere urovekkende meldinger om overdoser, melder Dagbladet.

Samtidig er et nytt, dødelig rusmiddel i omløp. Og ingen vet hvor det kommer fra.

Kort vei fra storbyen

Veien fra storbyen til Harstad er kort. I november 2020 var det i løpet av en uke tre overdosedødsfall i Tromsø etter brukerne hadde tatt det de trodde var rene ksalol-tabletter. Ksalol er samme virkestoff som det angstdempende middelet Xanax. En uke senere gjorde politiet i Harstad et beslag på 1.500 tabletter av samme type som ble funnet i Tromsø.

– Protonitazen er livsfarlig stoff, forteller Marino Jonassen, tillitsvalgt for Foreningen for human narkotikapolitikk-Nord.

– Det er mer potent enn fentanyl, og dermed sterkere enn både heroin og morfin.

At stoffet kommer i nesespray er også bekymringsverdig.

– Man tenker seg som regel litt ekstra om før man stikker seg selv med en sprøyte. Nesespray, eller Ksalol-tablettene vi så for noen år siden virker så uskyldig. Som noe man får kjøpt på apoteket.

Ingen meldinger så langt

Jonassen har vært i kontakt med sosialmedisinsk senter i Tromsø, og de forteller at de så langt ikke har fått inn meldinger om det nye stoffet.

– Det er ikke krisestemning, men det er viktig at man er oppmerksom på at stoffet har kommet til Norge, og det trenger ikke ta så lang tid før det havner i Harstad.

Behandlingen ved overdoser av Protonitazen vil være som ved overdose av andre opioider. Helsebiblioteket.no skriver at Naloxon er effektiv motgift, men det kan tenkes at man må opp i større doser enn ved vanlige opioidforgiftninger før ønsket effekt.

Ta vare på hverandre

– Det er ikke en oppfordring til å ruse seg, men om man skal, så er det viktig at man ikke er alene. Det er viktig å ta vare på hverandre i tilfelle uhellet skulle være ute.

En fare kan være om noen begynner å blande Protonitazen inn i andre rusmidler.

– Selv om man stoler på den man kjøper fra, så skal man aldri stole på stoffet. Det er ikke sånn at disse stoffene blir lagd på sterile laboratorium, og mengde virkemiddel kan variere fra dose til dose.

– Salg av rusmidler foregår også i mange ledd, så man vet aldri hva tidligere innehavere har gjort med stoffet før det havner i dine hender, avslutter Jonassen.

Les artikkelen på iHarstad.no her.

Tilbake til nyheter
crossmenu