Medlemskap

Lite imponert over Støres 100 dagers-plan: – Ingenting om rus

24. juni 2021

Vårt land 19. juni 2021: Lite imponert over Støres 100 dagers-plan: - Ingenting om rus, skrevet av Amalie Vadla.

– Jeg er veldig skuffa. Støre har lagt frem en plan med 40 punkter, hvor ikke ett eneste tar for seg noe som helst om ruspolitikk, sier Arild Knutsen, styreleder for Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN).

Torsdag la Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, frem en såkalt «100-dagersplan» med 40 løfter for de første 100 dagene i regjering – dersom han blir statsminister.

Ingen av løftene innebar politikk på rusfeltet. Det får flere til å reagere, ettersom Ap nylig stemte ned regjeringens forslag til ny rusreform.

FHN-leder Knutsen peker på at det i 2020 ble registrert det høyeste antallet overdoser på 20 år, og mener Ap og Støre ikke har forstått alvoret rusmiljøet står i.

Mener Ap ikke forstår alvoret

– Jeg tror ikke de har tatt innover seg hvor alvorlig denne situasjonen er for rusavhengige, sier Knutsen.

Han er skuffet over at Ap ikke nevner noe om ruspolitikk, som en del av prioriteringslisten hvis han blir statsminister til høsten. Knutsen peker på helsetjenestene og behandlingsmetodene for rusavhengige, som delvis forsvant under pandemien. Nå vil han ha politisk handling.

– På grunn av et tørke på rusmarkedet, har vi sett økt aggresjon, folks helsetilstand har forverret seg, og rekordmange har mistet livet. Dette må tas tak i, sier han.

– Likhet for loven

– Arbeiderpartiet svarer ikke lenger på meldinger. De virker helt uinteressert i å høre fra rusmiljøet når de skal utvikle sin ruspolitikk. Tidligere stod jeg og tidligere helseminister Støre på samme side, og motsatt side av nåværende helseminister Høie. I dag er det jeg og Høie som står på samme side i rusdebatten, mens Støre og Ap heller snakker med politiet og omstridte politiforeninger, sier Knutsen.

I april vedtok Arbeiderpartiets landsmøte å si nei til regjeringen forslag til rusreform, som innebar å avkriminalisere mindre mengder narkotika til eget bruk for alle. Landsmøtet vedtok i stedet å bare avkriminalisere for tungt rusavhengige.

– Det skal være likhet for loven, så Stortinget gjorde riktig ved å stemme ned Ap sitt forslag, sier Knutsen.

Ifølge en ny FHI-studie er fengselsstraff lite egnet til å hindre rusmisbrukere fra å begå nye lovbrudd. Studien viser også at det normalt for rusavhengige å havne i fengsel med kortvarige soninger.

– Slike soninger er oppskriften på katastrofe. Når de da kommer ut igjen, har de ikke samme toleranse, og dosene de setter vil da være like farlige for dem, som er det hvis du eller jeg skulle tatt de, forteller Knutsen.

«Ikke en dritt»

På nettsamfunnet Twitter er det flere som har reagert på Støres 100-dagersplan.

Blant andre Ane Breivik, nestleder i Unge Venstre, er krass i sin kritikk: «Da har Ap lansert en såkalt ’100-dagersplan’ med 40 valgløfter. Ikke én av de handler om rus. Bra de i alle fall er ærlige på at de ikke vil gjøre en dritt»

Etter nederlaget 3. juni, da det ble kjent at Stortinget stemte ned forslaget om ny rusreform, uttalte Venstre at avkriminalisering skulle kjempes for – om de sitter i regjering eller ei.

Ap: – Vi er uenige

I en e-post til Vårt Land skriver stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) at 100-dagersplanen viser Arbeiderpartiets prioriteringer i første budsjettår. Ettersom statsbudsjettet i 2022 blir lagt fram av Solberg-regjeringen, vil ikke Ap kunne gjort annet endringer i en tilleggsproposisjon om de kommer til makten etter valget i september.

Kjerkol forteller at Knutsen og FHN har hatt stor innflytelse for Aps ruspolitikk, men at de er uenige om generell avkriminalisering av brukerdoser for alle brukere. Kjerkol mener at dagens helsetilbud for rusavhengige har store hull, og forteller at dersom Ap kommer i regjering, vil de fra dag en følge opp det og ruspolitikken «i sin helhet».

Les artikkelen i Vårt land her.

Tilbake til nyheter
crossmenu