Medlemskap

Klassekampen 22. desember: Jaget

22. desember 2018

De har vært jaget i 50 år. Nå er Oslos rusavhengige på vei bort fra «nye Plata» også. Men Magnus Lilleberg skal et helt annet sted.

Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk Arild Knutsen har ikke akkurat planer om å kopiere Hamsterdam, som i fiksjonen er fritt for hjelpetiltak. Men det Knutsen har foreslått i en artikkel i gateavisa Erlik Oslo, kan minne om tankegangen til den desperate politimannen i tv-serien.

Knutsen har latt seg inspirere av Århus, som i 2001 fikk sin «nålepark», et delvis inngjerdet område med benker, søppelbøtter for sprøyteavfall og leskur. I Århus er forholdene ifølge Knutsen så rolige at politiet bare trenger å kjøre forbi en gang eller to om dagen. Det er ikke så mange klager fra handelsstanden lenger. Det legger mindre beslag på politiressurser, og kommunen slipper å bruke vektere ved sine lavterskeltilbud. Nåleparken er et trygt sted, og politiet ser gjennom fingrene når små doser omsettes.

Elgsletta i Oslo ligger på en høyde et stykke fra gangveien langs Akerselva. På andre sida er en trafikkert vei. Det er nært sprøyterom og legevakt, og et hjørne av parken kan lett avgrenses ved hjelp av leskur og beplantning, mener Knutsen. Det er dette stedet han peker på som aktuelt for et forsøk. 

Les artikkelen her. (Abonnement)

Tilbake til nyheter
crossmenu