Medlemskap

Karl-Bertil var tyven i dokumentarfilmen Kunstneren og Tyven. Nå er han prosjektleder for rustiltaket Huset i Oslo: — Denne jobben føles helt riktig

21. februar 2023

Vårt Oslo 17. februar 2023: Karl-Bertil var tyven i dokumentarfilmen Kunstneren og Tyven. Nå er han prosjektleder for rustiltaket Huset i Oslo: — Denne jobben føles helt riktig, av Anders Høilund.

Karl-Bertil Nordlands ansikt ble kjent for filmelskere over hele verden gjennom dokumentarfilmen Kunstneren og Tyven. Nå har den tidligere kunsttyven og heroinisten funnet jobben hvor han føler at han har aller mest å gi, nemlig som prosjektleder for Huset i Oslo. Tilbud er rettet mot mennesker som er under heroinassistert behandling, eller legemiddelassistert rehabilitering.

Karl-Bertil Nordlands (43) jobb er å være prosjektleder for et nytt tilbud til rusbrukere i Oslo. Huset i Oskar Braatens vei på Torshov har sitt forbilde i Bergen.

Tilbudet skal først og fremst være til de som er under heroinassistert behandling (HAB) på Ullevål sykehus, samt de som går på Legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

— Det har tatt tid før vi fant noen som vil leie til oss, men nå har vi fått en treårig leieavtale. Vi holder på å sette i stand, og nå har vi kommet til kjøkkenet. Vi er faktisk i rute til å få åpnet som planlagt i april. Samtidig går min kontrakt på dette arbeidet ut, sier Nordland.

Dersom alt går etter planen, kommer kanskje en byråd til Oskar Braatens vei 1 for å klippe en snor i april.

— Å komme hit å slappe av er mye bedre enn å måtte slå ihjel tida i byen

Det 140 kvadratmeter store lokalet består av foruten kjøkken, av kontorer, spiserom og stue. Stedet er beregnet å bli et sted hvor rusbrukerne kan få slappe av, slå seg ned, se på TV, spille et spill eller et musikkinstrument, lage mat og rett og slett prate med andre.

— På HAB på Ullevål gis det to injeksjoner om dagen. Det blir en pause imellom. Mange av de som går der bor langt unna Ullevål, og dette huset vil være perfekt å gå til i pausen. Å komme hit å slappe av er mye bedre enn å måtte slå ihjel tida i byen, sier Andrea Mykland Nilsen (25).

Det skramler i døra i Oskar Braatens vei 1. "Sven" er på vei inn.

— Velkommen, du blir den første fra HAB som besøker oss, sier Andrea.

"Sven" finner fram en gitar, siden en mandolin. Begge mangler en streng, og "Sven" beundrer utførelsen av mandolinen framfor å spille på den.

— Instrumentene, spillene og mange av møblene er donert til Huset av frivillige, forklarer Andrea.

— Vi har ikke snakket med så mange naboer enda, men de som bor i andre etasje er veldig positive til å ha oss her. Det skal bli ordentlig. Dette er ikke stedet for å sette en overdose på do. Det er mange personligheter i miljøet, men det er ordentlige folk, sier Nordland.

"Sven", som er en av de som forventes å bruke Huset, er helt klar på at han ikke ønsker å dra med seg Brugata opp på Torshov og inn i Huset. Det forsikrer Karl-Bertil om at ikke kommer til å skje, men sier samtidig i utgangspunktet blir ingen avvist i døra.

Huset har Huset i Bergen som forbilde. Huset i Bergen ligger i Sverres gate i sentrum. Det åpnet i 2022, og har blitt en stor suksess. Huset i Bergen er brukerstyrt, og driftes av bruker- og pårørendeorganisasjonene proLAR Nett, A-larm og Foreningen for Human Narkotikapolitikk.

Les hele saken i Vårt Oslo her.

Tilbake til nyheter
crossmenu