Medlemskap

Jubler for rusavhengige: - En revolusjon

25. oktober 2022

Dagbladet 24. oktober 2022: Jubler for rusavhengige: - En revolusjon, skrevet av Oda Ording.

Regjeringen setter av 14 millioner kroner til forskning på blant annet ADHD-medisiner mot amfetamin-avhengighet. Vil få ned overdosedødstallene, mener Foreningen for human narkotikapolitikk.

- Dette er en revolusjon for norsk rusbehandling, sier Arild Knutsen, leder for Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN).

For statsbudsjettet 2023 har regjeringen nemlig bevilget 14 millioner kroner til en av hans hjertesaker.

Pengene skal gå til forsøk med medikamentell behandling for avhengighet til benzodiazepiner, altså avhengighetsskapende sove- og angstdempende midler, og sentralstimulerende midler som amfetamin.

«Formålet er å utvikle helsetjenesten med sikte på å redusere overdosedødsfall, bedre helsetilstanden og øke livskvaliteten hos pasienter med avhengighet til benzodiazepiner og sentralstimulerende midler», står det i statsbudsjettet.

For amfetaminavhengige skal forskerne teste ut behandling med ADHD-medisiner, som inneholder samme virkestoff som amfetamin.

I dag opplever denne gruppa store utfordringer med eksisterende tilbud, ifølge Knutsen.

- De møtes på samme måte som vi møtte heroinavhengige på 80-tallet. De må være rusfrie i tre måneder for i det hele tatt å bli vurdert til medisinsk behandling.

- Helt enormt

Personer som er avhengige av opiater som heroin har etter hvert har fått mange behandlingstilbud. Det er ikke tilfellet for amfetaminavhengige.

Ap: - Et viktig steg

Når vi vet at Norge topper overdosestatistikken, må vi ta grep, sier ruspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Even A. Røed.

- Forskning på substitusjonsbehandling for benzodiazepiner og sentralstimulerende stoffer er et viktig steg på veien for å få ned overdosedødstallene. I tillegg til å redde liv, handler dette også om å gi grunnleggende verdighet til flere rusavhengige.

Les hele artikkelen i Dagbladet her:

Tilbake til nyheter
crossmenu