Medlemskap

I strupen på regjeringen: –⁠ Folk dør

17. juni 2024

VG 17. juni 2024: I strupen på regjeringen: –⁠ Folk dør Av Runa Fjellanger.

Sykdommen har endret seg, men behandlingen er den samme. Nå må regjeringen gjøre sitt for å stoppe overdosene, mener Sandra Bruflot (H) og rusaktivist Arild Knutsen.

Når du leser om et overdosedødsfall i avisen, tenker du kanskje på heroin, sprøyter og åpne russcener som Storgata i Oslo sentrum.

– Det dør folk der også, men det er slett ikke bare der, sier Arild Knutsen, som er leder i Foreningen for human ruspolitikk.

– Det er nye grupper rundt om i landet som får overdoser. Tre om gangen, fire om gangen, fem om gangen, ti om gangen, fortsetter han.

I april døde seks unge menn av overdoser i Bodø – og politiet advarte mot rusmiddelet bensedin.

De siste årene er stadig flere av overdosene på andre opioider, som morfin, kodein og oksykodon. Og syntetiske stoffer som buprenorfin, fentanyl og protonitazen.

Nesten alle disse stoffene skrives både ut på resept – og selges ulovlig på gatemarkedet.

– Folk dør

Støre-regjeringen har gjentatte ganger utsatt den nye overdosestrategien. Det er denne strategien som bestemmer hva vi gjør for å forhindre at folk dør av overdoser.

Strategien som kom i 2017 skulle bare vare i fem år. Men i 2022 ble denne planen forlenget ut 2023. Nå, snart halvveis i 2024, er den fortsatt ikke på plass.

– Utdatert

I fjor døde 363 personer av overdose. Det er det høyeste antallet siden 2001, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Knutsen trekker linjer til den amerikanske opioidkrisen:

– Det var dette som skjedde i USA. De var veldig liberale med forskrivningen, og mange ble avhengige. Så skrudde de plutselig igjen krana, og da sto heroin og fentanyl klare for å ta over, sier Knutsen.

Les hele artikkelen i VG her.

Tilbake til nyheter
crossmenu