Medlemskap

Høie om rusreform-nederlaget: – Det politiske Norge var ikke modne

7. juni 2021

NRK.no 03. juni 2021: Høie om rusreform-nederlaget: - Det politiske Norge var ikke modne, skrevet av Martin H. W. Zondag, Silje Sande og Aida Khorami.

Et par mindre oppmykninger i straffeloven ser ut til å bli resultatet når Stortinget stemmer over den omstridte rusreformen torsdag. Helseminister Bent Høie synes det er veldig trist at endringene ikke ble større.

Blant annet går et flertall inn for at mindre alvorlige narkotikalovbrudd, som bruk og besittelse av brukerdoser, heretter skal slettes fra rullebladet etter tre år – såfremt det ikke er registrert andre straffbare forhold i perioden.

I tillegg vil Stortinget innføre en såkalt «barmhjertig samaritan»-regel, nemlig at den som tilkaller hjelp i en akutt krisesituasjon, som overdose, ikke selv skal risikere å bli straffeforfulgt for bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

– Veldig trist

Likevel har det lenge vært klar at det ikke er en større dreining i ruspolitikken som vedtas i dag.

Regjeringen går blant annet på et nederlag når det gjelder dens forslag til rusreform, der avkriminalisering av bruk og besittelse av mindre mengder narkotika var ett av hovedgrepene.

– Dessverre blir ikke rusreformen vedtatt i dag, og det synes jeg er veldig trist. Regjeringen foreslo at vi skulle gå vekk fra å straffe bruk og besittelse av ulovlige rusmidler til eget bruk, fordi vi ser at straffen rammer hardt og bidrar til at de ikke får hjelp. Dessverre var ikke det politiske Norge modne for denne reformen ennå, sier Høie.

– Enorm skuffelse

Arild Knutsen, Leder av Foreningen for human narkotikapolitikk, sier det er «helt utrolig» at regjeringens opprinnelige forslag til avkriminalisering ikke blir vedtatt.

– Vi har så omfattende dokumentasjon på at straff skader. Det fører til stigmatisering og utenforskap. Det har vært flertall i hele denne stortingsperioden for å overføre ansvaret fra justis- til helsesektoren. At man ikke klarer å få til avkriminalisering nå, er en enorm skuffelse, sier Knutsen til NRK.

Les hele saken på nrk.no her.

Tilbake til nyheter
crossmenu