Medlemskap

Høie gir «angrekort» til overdosepasienter: – Livreddende, sier rusaktivist

6. september 2021

NRK Troms og Finnmark 31. august: Høie gir «angrekort» til overdosepasienter: – Livreddende, sier rusaktivist, skrevet av Sofie Dege Dimmen og Knut Anders Finnset.

Bent Høie åpner døra for folk som har overlevd overdoser og innfører angrefrist på 48 timer. – Det er på tide at folk blir tilbudt umiddelbar behandling, sier Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.

– For å bekjempe overdosedødsfall, innfører vi nå et «angrekort» for alle som har tatt en overdose og overlevd. Hvis de ikke sier ja til hjelp umiddelbart, kan de angre seg og komme tilbake til en åpen dør, sier helseminister Bent Høie (H).

Han lanserte nyheten da han besøkte gatemagasinet Virkelig i Tromsø i anledning Verdens overdosedag som markeres 31. august hvert år.

Tiltaket lanseres «relativt raskt» over hele landet, og innføres etter innspill fra fagpersoner.

– Dette vil redde liv, sier leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen.

I fjor ble det registrert 324 overdosedødsfall i Norge, viser tall fra FHIs dødsårsaksregister.
Det er høyeste antall overdosedødsfall på 20 år.

– Et gullkort for rusmisbrukere

Norge ligger på Europatoppen i antall overdosedødsfall, og er en av de vanligste årsakene til at unge mennesker dør i Norge. Mange av dem har vært i kontakt med helseapparatet tidligere, og takker nei til videre oppfølging etter at den mest akutte fasen er over.

Arild Knutsen sier at flere i rusfeltet lenge har kjempet for noe som ligner på angrekortet.

– Jeg liker veldig godt denne tanken. Jeg vil sammenligne det med hotellene som har gullkort; du skal ønskes velkommen tilbake etter en overdose, sier Knutsen.

– Det skal i alle fall ikke være opp til systemet at man ikke kommer inn igjen.

Helseministeren forteller at personer som har overlevd en overdose vil få med seg et nummer eller kontaktinfo til et sted hvor de kan få videre oppfølging. Den vil tilpasse pasientens behov, og hindre at de mister oversikten i et omfattende og byråkratisk system.

Kjemper videre for reform

Høie sier han er «ekstremt skuffa» over at regjeringen ikke fikk flertall for rusreformen i vår, men nekter å gi opp håpet.

– Det kommer til å snu. Realiteten er at vi har lagt dokumentasjon på bordet som viser at straff ikke funker, sier Høie.

Les hele artikkelen på NRK Troms og Finnmark her.

Tilbake til nyheter
crossmenu