Medlemskap

Her klargjør de brukerutstyr til stoffbrukere

22. april 2020
BRUKERUTSTYR: I tiden fremover vil Linda Skavberg (t.v.) i brukerorganisasjonen Marborg, Barbro Christine Rosanoff-Uilenberg og Marino Jonassen i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) levere ut brukerutstyr. FOTO: HÅKON WIKAN

Fra lokalene i Storgata 5 leverer Foreningen for human narkotikapolitikk og Marborg ut brukerutstyr til de som måtte ønske det.

– I dag har vi klargjort pakker med sprøyter og pumper for at folk skal ha tilgang på rent brukerutstyr. Det er stor smittefare ved deling av utstyr, og bør unngås til enhver tid, sier Marino Jonassen, representant i lokallaget til Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) i Harstad.

Tilbudet er åpent tirsdag og fredag klokken 12.00-14.00. Det er i samarbeid med brukerorganisasjonen Marborg Harstad kommune har startet utlevering av brukerutstyr med.

Brukerorganisasjon

Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) er en brukerorganisasjon som ble stiftet i 2006, og etter hvert blitt en markant stemme i den norske rusdebatten. Foreningen tilbyr brukermedvirkning til nasjonale og kommunale tjenester, særlig knyttet til ruspolitikk, rusbehandling og rusomsorg med blant annet fokus på skadereduksjon og overdoseforebyggende arbeid.

Stigmatiserende

Oslomannen Marino Jonassen, som flyttet til Harstad for fem år siden, har selv vært tidligere rusavhengig. Han har vært del av Oslos tunge rusmiljø.

Jonassen jobber til daglig i Fact i Harstad kommune og har vært en drivkraft sammen med Linda Skavberg fra brukerorganisasjonen Marborg for at også Harstad kommune har begynt med utdeling av rent brukerutstyr.

– Jeg har ikke registrert at noen har fått utlevert brukerutstyr fra oss enda. Jeg tror det kommer av at personer føler seg stigmatisert hvis noen ser at de henter brukerutstyr. «Alle» vet jo hva personer som møter hos oss gjør når de kommer hjem. Harstad er jo en liten by, sier Jonassen.

Målet hans er at tilbudet om utdeling av brukerutstyr i Harstad videreutvikles.

– Det er viktig at også Harstad slutter seg til tiltakene i den nasjonale overdosestrategien. Harstad kommune bør dele ut overdosekort, heroinmotgift (Naloxson) informasjonshefter, og samfunnet bør for øvrig rette oppmerksomheten mot det store antallet overdoser i Norge med årlige markeringer, sier Jonassen.

Harstad Tidende 21. april 2020 av Håkon Wikan.

https://www.ht.no/nyheter/2020/04/21/Her-klargjør-de-brukerutstyr-til-rusmisbrukere-21641663.ece

Tilbake til nyheter
crossmenu