Medlemskap

Frykter ny sommer med mange overdoser

17. juni 2021

Klar tale 16. juni 2021: Frykter ny sommer med mange overdoser, av NTB og Cathrine Kahrs.

I fjor sommer døde rekordmange av overdose. Hjelpearbeidere og organisasjoner frykter det samme skal skje i år.

I fjor døde 324 personer av overdose. Det viste tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) som kom i forrige uke. Det er 49 mer enn året før. Og det høyeste tallet på døde på 20 år.

I fjor sommer døde mer enn én person hver eneste dag av overdose. Og hjelpeorganisasjonene frykter det samme vil skje i år. Det skriver avisa Klassekampen.

Pandemien og de strenge reglene har trolig gått ekstra hardt ut over de som er avhengige av sterke stoffer. Det har nemlig vært ekstra mange dødsfall i Oslo, Viken og Vestland. I alle fylkene har mye i samfunnet vært stengt som følge av korona.

– Det trengs solide tiltak. Så vi på sikt kan unngå en sommer som i fjor. Tilbudet bør styrkes slik at det er mulig å hjelpe flere. Ikke bare her i Oslo. Politikere i Viken og hele landet må ta ansvar for å gi sine brukere et livreddende tilbud, sier Heidi Hansen. Hun er erfarings-konsulent ved Prindsen Mottakssenter i Oslo.

Arild Knutsen er leder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk. Han har en oppfordring til politikerne:

– Vi må sette inn ekstra innsats nå. For dette kan fort bli de verste månedene, sier han.

Rina Mariann Hansen er byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo. Hun sier at hun ser alvorlig på situasjonen. Kommunen vil ha tiltak som forebygger overdoser utover sommeren. De vil samarbeide om det med organisasjonene som driver hjelpetilbudene. Det skriver hun i en e-post til avisa.

Les artikkelen i Klar tale her.

Les hele saken i Klassekampen her. Frykter for ny dødssommer, skrevet av Jo Skårderud.

Tilbake til nyheter
crossmenu