Medlemskap

Frykter folk ikke tør å ringe nødnummeret ved overdose

24. januar 2023

VG 23. januar 2023: Frykter folk ikke tør å ringe nødnummeret ved overdose, av Hanne Hattrem og Anne Sofie Mengaaen Åsgard.

– Hvis folk ikke kontakter nødetatene ved overdose-situasjoner fordi de er redde for å bli straffeforfulgt, frykter jeg at flere liv kan gå tapt.

Det sier Arild Knutsen, styreleder i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN).

Han har i en årrekke arbeidet for rusmiddelbrukeres rettigheter og for endringer i den norske ruspolitikken.

Knutsen frykter nå at det etterlatte inntrykket i rusmiljøet nå er at man bør kvie seg for å kontakte nødetatene dersom noen i nærheten tar en overdose.

Mann siktet

Etter at tvillingene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen ble funnet døde natt til søndag 8. januar, trolig etter en overdose, ble en mann i 20-årene siktet i saken.

Det var hjemme hos ham de 16 år gamle jentene ble funnet.
Mannen i 20-årene er siktet for uaktsomt drap og er varetekstfengslet i fire uker.
Han nekter straffskyld.
Knutsen kjenner ikke til hvorfor mannen har fått status som siktet, og sier det kan være spesielle omstendigheter i den aktuelle saken som gjør at det er riktig å sikte mannen.

– I utakt

Arild Knutsen i FHN frykter likevel for hvilke signaler Spydeberg-saken kan sende.
Han viser til den såkalte «barmhjertig samaritan»-loven som ble vedtatt i 2021.

Den går ut på at den som tilkaller hjelp i en akutt nødssituasjon, som for eksempel ved en overdose, ikke skal risikere å bli straffeforfulgt for bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

– Det etterlatte inntrykket fra politiets håndtering er at man bør kvie seg for å ta kontakt med nødetatene i situasjoner hvor det oppstår overdoser. Da er politiet i utakt med det som ble vedtatt av Stortinget 3. juni i 2021, sier han.

Selv om det kan foreligge gode grunnen til å sikte mannen i 20-årene, etterlyser Knutsen en tydelig beskjed fra politiet.

– Men det bør uansett komme et signal om at man alltid skal ringe nødtelefonen uten å være redd for konsekvensene.

Forsvarer: – Enig

Den siktedes mannens forsvarer, Knut Ditlev- Simonsen, sier han støtter Arild Knutsens uttalelser.

– Jeg er enig i det Knutsen sier, og mener politiet bør gå ut med mer informasjon i denne saken.
Den siktede mannen i 20-årene har ikke anket varetektsfengslingen. Tidligere har hans forsvarer sagt at mannen er innstilt på å samarbeide med politiet.

Politiet med klar oppfordring

Assisterende enhetsleder i felles enhet for påtale i Øst politidistrikt, Morten Reppen, har en klar oppfordring til de som frykter for å ta kontakt med nødetatene.

– I situasjoner hvor liv og helse står på spill, er det viktig at frykt for strafferettslige reaksjoner ikke fører til at noen unnlater å varsle myndighetene, sier Reppen.

Han presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag, og ikke om Spydeberg-saken.

– I Øst politidistrikt skal ingen straffes for bruk og/eller besittelse av mindre mengder narkotika når de kontakter myndighetene for hjelp til seg selv eller andre i en akutt nødssituasjon der liv og helse står på spill.

Reppen understreker at å redde liv er nødetatenes førsteprioritet.

– I slike situasjoner skal politiet ikke straffeforfølge en som varsler for bruk og/eller besittelse av mindre mengder narkotika, og det er heller ikke politiets praksis i dag.

Les hele artikkelen på VG Nett her.

Tilbake til nyheter
crossmenu