Medlemskap

Forsvarer ruspark i Bergen

14. februar 2020

Arkitektnytt 13. februar 2020: Forsvarer ruspark i Bergen av Torbjørn Tumyr Nilsen.

Stedet har selvfølgelig forbedringspotensial, men man må også ta hensyn til en politisk ledelse som ikke ønsker en åpen russcene, sier leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen. 

Man kan derfor ikke gjøre en slik plassen for stor og attraktiv, påpeker Knutsen. 

– Veggene i skurene kunne vært tettere og gulvet noe annerledes, men jeg syns ikke svartmalingen er på sin plass likevel. Hvis man skulle gjort det større og koseligere vil det gå en grense for hvor mye bruk det skal være. Det brukerne trenger er et trygt sted å være når de til enhver tid ikke benytter seg av hjelpeapparatet, sier han. 

JAGET FRA SKANSE TIL SKANSE

Rusmisbrukere i Bergen har vært jaget fra sted til sted, påpeker også landskapsarkitekt Abrahamsson. De ble først kastet ut da Nygårdsparken stengte i 2014, deretter fikk de ikke lov å oppholde seg i Vågsbunnen i Bergen sentrum. 

I lengre tid har mange holdt til i en tunellundergang på Gyldenpris, like ved MO-senteret hvor det blant annet deles ut rent brukerutstyr. Uverdige forhold og klager fra naboen fikk kommunen til å tenke annerledes og gikk etter hvert inn for byggingen av Strax-tunet. 

At Bergen kommune har tatt initiativ til et slikt sted er uhyre viktig, mener Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk. Det finnes ikke noe mer tolerant sted enn dette i Skandinavia, mener han. 

– Bergen går nå foran. Jeg syns det er et fantastisk sted som senker konfliktnivået med omgivelsene og gir opplevelse av respekt og rettssikkerhet. De blir ikke bare en gruppe som blir pushet vekk som uønskede. En lignende plass utredes i disse dager i Oslo og jeg håper dette er til inspirasjon også for Trondheim og Stavanger, tror Knutsen.

Les artikkelen i arkitektnytt her.

Tilbake til nyheter
crossmenu