Medlemskap

Flere Ap-lag sier nei til rusreformen

14. mars 2021

Michelle Muren har vært rusavhengig i 17 år. Hun mener tiden er overmoden for reform. Foto: Margret Helland

NRK 14. mars 2021: Flere Ap-lag sier nei til rusreformen, skrevet av Mats Rønning.

Flere fylkeslag i Arbeiderpartiet har sagt nei til regjeringens rusreform i helgen. Nå vil Porsgrunn-ordfører Robin Kåss heller starte helt på nytt med en egen rødgrønn modell etter valget.

– Gjennom å avkriminalisere vil folk få et annet syn på rusavhengige. Vi er ikke de farlige, skitne og ekle kriminelle. Vi er syke mennesker som trenger hjelp, sier Michelle Muren, som har ruset seg i 17 år.

Hun har ingen tro på at avkriminalisering i seg selv vil før til at flere unge begynner med narkotika.

– Nei, jeg tror det blir helt motsatt. Jeg opplever at mange ungdommer kommer dypere inn i rusmiljøet på grunn av at det er kriminelt, at politiet jager dem og at de blir utstøtt. De fullfører ikke skolen, får bøter og havner i fengsel. Vi må prøve en ny vei, sier hun.

Lex Knutsen

NRK treffer Muren sammen med Arild Knutsen, som selv har mange år bak seg som rusavhengig. Nå leder han Foreningen for human narkotikapolitikk. Hans engasjement for avkriminalisering har vært så stort at helseminister Bent Høie (H) kalte lovforslaget «Lex Knutsen» da rusreformen ble presentert.

– Det blir ikke fritt fram med denne reformen. Politiet skal fortsatt kunne anholde brukere, ta beslag, og destruere stoffet. De som blir tatt må stille hos helse- og sosialfaglig personell, sier Knutsen.

– Jeg ber Arbeiderpartiet om endelig å få denne reformen i mål. Dette er en reform i Thorvald Stoltenbergs ånd, sier Knutsen.

Les hele artikkelen på NRK her.

Tilbake til nyheter
crossmenu