Medlemskap

FHI–studie viser at rusavhengige fengsles ofte: – Fengsel i Norge er veien til rus

11. juni 2021

NRK.no 10. juni 2021: FHI-studie viser at rusavhengige fengsles ofte: - Fengsel i Norge er veien til rus, av Kristine Næss Larsen og Martin H. W. zondag.

Fengselsstraff er lite egnet til å hindre rusmisbrukere fra å begå nye lovbrudd, ifølge forskerne bak ny FHI-studie.

– Fengsel forsterker rusproblemer

Arild Knutsen er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk. Han sier det er godt dokumentert at fengselsstraff – ofte som følge av ubetalte bøter – bidrar til at rusmisbrukere blir fanget i en negativ spiral.

– Om du og jeg blir satt til å sone korte dommer i fengsel, så er det veldig negativt. Når man lever den type liv, så er det enda verre, sier Knudsen, som selv er tidligere rusmisbruker.

Han påpeker at mange rusmisbrukere er avhengige av amfetamin eller piller, ikke opioider (som heroin eller morfin). I fengslene gis det tilbud om opiodsubstitter gjennom LAR (legemiddelassistert rehabilitering).

Resultatet er at mange kommer ut med et forsterket rusproblem.

– Det er det motsatte av å få hjelp. Man mister det sosiale og kontakten med familien, så man aldri får sjansen til å bygge det opp igjen. Det er den beste måten å holde folk nede på, når de allerede ligger nede fra før, sier Knudsen.

Det å bli løslatt fra fengsel er forbundet med økt overdosefare for dem som bruker rusmidler. Forskeren er enig i at LAR-tilbudet bør utbedres.

– Eksempelvis substitusjonsbehandling også for brukere av amfetamin vil kunne være et godt tiltak hvis man ønsker å redusere fengslingene også i denne gruppen, sier Gjersing.

Les artikkelen på nrk.no her.

Tilbake til nyheter
crossmenu