Medlemskap

Får medisinene fra lege og kan leve et anstendig liv

12. september 2022

Ruv.is 07. september 2022: Får medisinene fra lege og kan leve et anstendig liv, skrevet av PÉTUR MAGNÚSSON

Ingenting om oss uten oss, sier narkotikabrukere på Island som etterlyser mer skadereduserende tiltak. Det er en plan om å etablere en brukerforening her i landet, for å kjempe for en skadereduserende tilnærming til narkotikaspørsmål.
Hörður Hákon Jónsson har vært avhengig av morfin i ti år. I det lengste måtte han selv sørge for narkotika, og han finansierte bruken blant annet ved innbrudd og ved å stjele fra butikker. Han sier at lovbruddene stoppet så snart han fikk tilgang til skadereduserende ressurser.

«Dette er noe jeg ikke liker å gjøre, og jeg har ingen interesse av å gjøre dette. Og hvis jeg har muligheten til å gjøre noe annet, vil jeg gjøre det, sier Hörðu i et intervju med et nyhetsbyrå.

Han begynte å bruke narkotika i en alder av 15 år, og begynte å drikke mye i tjueårene. I rundt to tiår opplevde Hörður mye hjelpeløshet, men i dag får han utskrevet morfin, som han tar daglig. Han sier det har gjort ham i stand til å leve et anstendig liv.

– Dette har vist seg å være veldig vellykket. Og som jeg har sagt, livet er mye mer utholdelig på denne måten, sier Hörður.

Ingenting om oss uten oss
Hörður var blant dem som holdt et innlegg på en konferanse om skadereduksjon i dag. Det ble opplyst at det var interesse for å etablere en sammenslutning av brukere på Island. Der talte også norske Arild Knutsen, som i årevis har kjempet for en human narkotikalovgivning i Norge.

– Det er ekstremt viktig at alle perspektiver kommer med når man diskuterer så viktige saker som ruspolitikk og behandling av rusproblemer, sier Arild.

«Ingenting om oss uten oss; det må diskuteres med de av oss som saken handler om.»

Arild sier han er optimistisk til at islendinger kan ta steg mot en mer human og bedre narkotikalovgivning.

– Jeg er veldig optimistisk, det er flotte mennesker som har klart å endre retningen på narkotikaspørsmål på Island, sier Arild.

«Det er viktig at også brukernes synspunkt blir hørt. Jeg har stor tro på at islendinger vil følge i nordmenns fotspor og sammen med nordmenn raskt få til endringer i straffelovgivningen når det gjelder bruk av bruk og besittelse av rus.»

Les artikkelen på ruv.is her. (Islandsk avis)

Tilbake til nyheter
crossmenu